Logo bredavandaag.nl

Breda is energiezuinige coöperatie rijker

  Economie

BREDA - De Bredase energiestichting BRES is sinds vorige week een coöperatie. Alle Bredanaren kunnen lid worden, hun huis laten checken op energiezuinigheid en in de toekomst zelfs schone stroom geleverd krijgen.


BRES is een bedrijf waar zowel burgers als lokale leveranciers van energiemaatregelen onderdeel van uitmaken. Naast het energiezuiniger maken van huizen investeert het bedrijf volgens mede-oprichter Derk Hueting ook in lokale projecten voor zonne- en windenergie. BRES wil tien procent van de energie van Breda lokaal en schoon opwekken.

“Bijvoorbeeld door te investeren in het project dat windmolens naast de A16 wil plaatsen”, vertelt Hueting. Als een van de oprichters is hij enthousiast. “Het is een mooie eerste stap. Bewoners kunnen zelf lid worden van de coöperatie en op die manier alles checken wat er in het bedrijf gebeurd. We houden de lijntjes zo kort mogelijk, zonder dat er partijen tussen zitten die winst willen maken.” BRES zelf werkt zonder winstoogmerk.

De gemeente wil in 2044 dat Breda energie-neutraal is. “Op deze manier werken wij daar als bewoners zelf aan mee.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief