Corné Luyken importeert Amerikaans bier. Dit is de eerste lading.
Corné Luyken importeert Amerikaans bier. Dit is de eerste lading.

14-duizend bier op Luyken

Economie

BREDA - Een paar kratjes Amerikaans bier voor eigen gebruik importeren. Dat was de wens van journalist en muzikant Corné Luyken. Het werd iets meer. Dinsdag arriveerde een container met tien pallets bier bij de opslag in Zundert. Geïmporteerd door het kersverse USA Beer.

De benaming opslag verdient enige nuancering. “Alles is al verkocht, het is een kwestie van het bier verdelen”, vertelt Luyken. Maandagmiddag was het nog even spannend. Bij afwezigheid van zijn zakenpartner Maarten Buijs moest bierkenner Luyken telefoontjes met vragen van de douane afhandelen. “Geen idee waar ze het over hadden”, lacht hij. Even later blijkt het goed gekomen. “Ze zijn ingeklaard.”

Prijswinnaars
Luyken kwam twee jaar geleden op het spoor van de Amerikaanse biertjes. “Bij de Brussel Beer Challenge. Daar wonnen Amerikaanse bieren het van Belgische brouwerijen, dat vond ik wel opvallend in het chauvinistische België.”

Volgens hem hebben de Amerikanen de oude wereld ingehaald. “Ze zitten daar minder vast aan traditie, dus ze durven meer. Bier met koffie en chocola. Dat klinkt gek, maar voor hen is dat logisch. Bij de drooglegging zijn de grote brouwerijen overgestapt op de productie van die producten.”

Na de drooglegging werd er hoofdzakelijk gebrouwen voor de massa, wat vooral vlakke lagers opleverde. Deze smaakvervlakking veroorzaakte gaandeweg een tegenbeweging. Er ontstonden steeds meer kleine brouwerijen die zich lieten inspireren door brouwers uit België, Engeland, Duitsland en Japan. “Amerikaanse brouwers zijn niet gebonden aan tradities. Ze omarmen het experiment waardoor bestaande bieren zijn doorontwikkeld en nieuwe bieren zijn ontstaan. Nu volgen de Belgen de Amerikanen. Tripel Hop, Hop Select, noem het maar op. Allemaal geïnspireerd door bieren uit Amerika .”

21 soorten
21 soorten bier haalt hij naar Nederland. Het meest extreme? “Een bier gebrouwen met Bulgaars rozenwater. Als je de fles open trekt is het net alsof je een bloemenwinkel binnen stapt.”

Meer dan twintig soorten dus. “Ik ben benieuwd of ze er allemaal bij zitten. Het zijn echt kleine brouwerijen. Jim, een van de brouwers, stuurde een handgeschreven bonnetje dat hij had gefotografeerd naar ons op. Een andere brouwer gaf aan dat hij echt geen pallet met 2400 blikken kon leveren. ‘Zoveel heb ik niet op voorraad’, vertelde hij.” Veel verwachtingen heeft hij van zijn IPA’s, India Pale Ale. “Het bier moet echt beter zijn dan wat je hier al hebt, anders heeft het geen zin om te halen.” De IPA’s die Luyken laat overkomen doorstaan die test glansrijk.

De wereld van de bierimport uit het beloofde bierland bleek niet zonder hobbels. De kunst bleek de Amerikanen over te halen te leveren aan die bierman uit Breda. “Zij zien echt geen noodzaak om bier te exporteren. Ze zijn tevreden met hun afzet, hoeven niet te groeien en zitten al helemaal niet te wachten op gedoe. Ik heb dus alles geregeld, tot aan de vrachtwagen die het komt afhalen en de papierwinkel.”

Meer bestellingen
Luyken is van de biertjes, zijn partners in crime van de papierhandel en de financiering. Want het bier moet wel eerst afgerekend worden. “Zelf wilde ik één pallet doen, dat kon ik aan. Maar toen ging ik een rondje bellen. Ruud van Dongen van het Bierhuis wilde twee pallets, hij kende ook nog wel iemand die er ook twee wilde.” En zo ging het snel.

Het Amerikaanse bier gaat naar cafés en slijterijen in onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht. “En natuurlijk in Breda.” En dadelijk als de eerste container er is? “Een grotere container bestellen. En in het najaar naar Amerika naar een bierfestival om kennis te maken met andere brouwers. Er zijn er zo’n drieduizend en ik heb wel een verlanglijstje.”