Logo bredavandaag.nl

Thebe maakt van thuishulp huishulp

  Economie

BREDA - Thebe heeft besloten van alle 633 thuishulpen het contract niet te verlengen. Zij krijgen per 1 januari 2015 een nieuw contract aangeboden als huishulp. Daarmee gaan zij er in salaris op achteruit.


De maatregel is volgens Thebe nodig vanwege de terugloop van indicaties en de aankomende bezuinigingen op de Wmo. Het gaat om een voorlopig besluit van de raad van bestuur van Thebe. Tot 1 januari merken cliënten van Thebe nog niets van de aankomende wijzigingen, aldus de organisatie in een verklaring.

“De werkzaamheden in de huishoudelijke zorg met indicatie Hbh2 zijn aanzienlijk teruggelopen en zullen volgend jaar nog verder teruglopen. Hierdoor heeft de functie thuishulp steeds minder bestaansrecht”, stelt Thebe. Om deze medewerkers een vaste baan te laten behouden is een voorstel gedaan, waarin zij per 1 januari 2015 kunnen instromen als huishulp. “Hierbij behouden zij het aantal arbeidsuren, zoals deze nu ook contractueel zijn vastgelegd.” Volgens een afbouwregeling wordt het salaris terugebracht. de functie thuishulp.

Volgens Thebe is het onvermijdelijk dat de werkgelegenheid binnen de huishoudelijke zorg moet krimpen, aangezien de organisatie een omzetdaling van 35% verwacht. De Centrale Ondernemingsraad en de Centrale Cliëntenraad van Thebe hebben afgelopen week een positief advies over het voorstel gegeven.

De raad van bestuur van Thebe zegt het besluit te betreuren, maar benadrukt dat dit een noodzakelijke ingreep is. Zonder ingrijpen wordt gevreesd voor het voortbestaan van de huishoudelijke zorg van Thebe. “Dat zou betekenen dat de zorg voor cliënten niet gegarandeerd kan worden en de werkgelegenheid voor alle werknemers HbH komt te vervallen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief