De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs

Eerste kijkers en kopers voor 123 Sprong

Economie nieuwbouw

DRIESPRONG - Een paar passen, handgebaren en een gesprekje. Twee belangstellenden voor een van de veertien koopwoningen bij 123 Sprong proberen zich ‘hun’ huis voor te stellen. Dat vraag wat verbeeldingskracht. Nu ligt er alleen een betonnen vloer.

Tim Jansen en Amara Boon zijn deze vrijdagmiddag naar de Driesprong gekomen. Eigenlijk zijn ze op zoek naar bestaande bouw, maar een collega van Tim wees hem op dit project. “Het groen er omheen, dat zag er leuk uit”, zegt hij. Zij bevestigt dat. “En het is dicht bij het centrum en dicht bij het station. Dat vinden we belangrijk.”

Dat ze toch zijn gaan kijken op deze officiële eerste verkoopdag? “Ik wilde zien hoe het ligt tussen de Tilburgseweg en het spoor”, legt Boon uit. Het valt haar mee. “Dat spoor ga je wel horen”, denkt ze. Tim even later. “Is er eigenlijk al een trein voorbij gekomen?” Ja dus. Niks gehoord. Niet dat het geheel geluidloos is, want de klingelende overgang trekt af en toe de aandacht.

Jansen en Boon zijn op zoek naar hun eerste koopwoning. Dat is ook de doelgroep voor WonenBreburg, dat de hele wijk ontwikkelt, waaronder de koopwoningen van BAM. “Je hebt hebt voor een goede prijs een woning met een tuin”, weet Ingrid van Loon van de woningcorporatie. Nog voor de eerste verkoopdag zijn er zeven mensen die in het verleden al aan hadden gegeven belangstelling te hebben, die een huis hebben gereserveerd. “We zijn erg tevreden over de belangstelling.”

Met 123-Sprong krijgt de van oudsher Molukse wijk een heel nieuw gezicht. In totaal komen er 62 woningen, waarvan dus 14 koop. Ze worden gebouwd in twee blokken, plus een rij die als geluidsbarrière fungeert langs het spoor. Achter een geluidswal, maar wel voldoende geïsoleerd. Het eerste blok, met de koopwoningen, wordt al in het eerste kwartaal van 2015 opgeleverd.

De metamorfose van de wijk zit hem ook in het oude deel. WonenBreburg gaat daar 26 sociale huurwoningen slopen, gelegen aan de Terschellingstraat en Amelandstraat. Daar komen 27 sociale huurwoningen terug voor de Molukse bewoners. Zij krijgen tijdelijk een nieuwe woning grenzend aan het spoor en mogen daarna weer terug verhuizen naar hun oude buurtje, maar dan in een nieuwe woning. Op de kop van de kavels, eind van de Schoklandstraat, komt een appartementencomplex van 24 woningen in de sociale huur en vrije sector.

Dat de wijk aantrekkelijk is, blijkt ook uit de animo voor het ‘eigen bouwen’: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO, in bouwtermen. Zelf, met een groepje, je eigen huis laten bouwen. 46 kavels zijn daarvoor beschikbaar, 29 ervan zijn al verkocht. Bij de eerste huizen zit het dak er al op. Ook daar trekken de eerste bewoners begin komend jaar in hun woning.

In het infocentrum aan de Oosterhoutseweg staan medewerkers van Van de Water klaar om potentiële kopers te informeren. Makelaar Bart van de Water rond net een gesprek af met geïnteresseerden. Hij is niet verrast door de aanloop. “Nergens woon je zo groen, zo dicht bij de stad, het is parkachtig.”

Op het bouwterrein staan Tim en Amara bij de woning die hun wel bevalt. Er is een maar: “Hij is al gereserveerd”, weet Amara. En nu? “Op de wachtlijst.” En verder kijken.