Logo bredavandaag.nl
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart

Rechtszaak om salarisvermindering thuiszorgers Thebe

  Economie

BREDA - ABVAKABO FNV spant samen met het AdvocatenCollectief een kort geding aan tegen zorginstelling Thebe. De vakbond is het niet eens met het nieuwe contract dat de zorginstelling haar thuishulpen heeft aangeboden. Deze zouden voortaan door het leven moeten als ‘huishulp’ en daardoor veel minder gaan verdienen voor hetzelfde werk.


Karim Skali van AVBVAKABO zegt het jammer te vinden dat de gesprekken met Thebe niks hebben opgeleverd. “Ze zijn tevreden met het resultaat van hun actie, dus vandaar dat we nu naar de rechter stappen”. Volgens Skali blijkt uit een eigen petitie dat veel thuishulpen zich onder druk voelen gezet door de werkgever om akkoord te gaan met het nieuwe contract. “Het lijkt een keuze, maar je zet mensen in onze ogen gewoon onder dwang. Wanneer mensen ontslag boven het hoofd hangt is van vrije keuze natuurlijk geen sprake.”

Zorginstellingen zouden werknemers steeds vaker onder dreiging van ontslag een slechter contract aanbieden. Als voorbeeld noemt Skali thuiszorginstelling Pantein Vivent, waar een soortgelijke zaak speelt. “Normaal presenteert een zorginstelling een goed sociaal plan dat breed wordt gedragen en tot stand komt na overleg met de vakbonden. Laten we hopen dat het handelen van Thebe geen trend wordt.”

Naast een rechtszaak voor de 85% van de thuishulpen die het nieuwe contract heeft getekend wordt er ook bezwaar gemaakt tegen de ontslagvergunning van de werknemers die niet hebben getekend. Volgens Skali is de financiële nood bij Thebe ook minder groot dan de organisatie doet lijken. “De salarisvermindering loopt pas vanaf 2016. De financiële nood geldt dus in ieder geval niet voor 2015.”

Dinsdag 2 september om 19:30 organiseert ABVAKABO een open vergadering over dit onderwerp in het Corpachuis in Tilburg. Een dag later wordt de vergadering gehouden om dezelfde tijd in Hotel Princeville te Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief