Het eerste E-Drive evenement op de Dag van de Duurzaamheid.
Het eerste E-Drive evenement op de Dag van de Duurzaamheid. Serge Mouthaan

Breda schaft vijf elektrische auto’s aan

Economie

BREDA - De gemeente Breda heeft vijf elektrische auto’s aan het wagenpark toegevoegd. De vijf worden op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, in gebruik genomen. De auto’s vervangen wagens die op fossiele brandstof rijden.

“De auto’s gaan gebruikt worden door stadsingenieurs en medewerkers van de afdeling toezicht en handhaving”, vertelt wethouder Selcuk Akinci (GroenLinks, Duurzaamheid en Mobiliteit). Die rijden per jaar zo’n 240-duizend kilometer door de stad. “Dat is zes keer de aarde rond.”

Breda gaat proberen dat aantal kilometers terug te brengen, stelt Akinci. “Met veertigduizend per jaar.” Dat moet jaarlijks vijfduizend kilo minder CO2-uitstoot opleveren. “De vervanging van de auto’s levert nog eens acht tot tien ton minder uitstoot op”, rekent de wethouder voor.

Om minder autokilometers te maken, heeft Breda ook twee elektrische scooters en nog eens vier elektrische fietsen aangeschaft. In totaal hebben ambtenaren de beschikking over veertien elektrische fietsen. “We gaan proberen mensen vaker op de fiets de stad in te krijgen.”

Afhankelijk van de ervaringen met de auto’s - 1 Smart, 1 Ford Focus en drie Volkswagens Golf - gaat Breda in toekomst vaker kiezen voor elektrisch vervoer. “Het parkeerbedrijf wil bijvoorbeeld een elektrische auto voor de fietshandhaving. De fietsen die verwijderd worden gaan nu op een aanhanger achter een conventionele auto.”

Ook bij andere diensten binnen de gemeenten zijn al (deels) elektrische voertuigen in gebruik. In 2013 nam de vuilnisdienst twee hybride vuilniswagens in gebruik. Die rijden tot ongeveer 30 km per uur elektrisch en daarboven op fossiele brandstof.