beeld 192 Producties
beeld 192 Producties

Rookverbod nu ook van kracht voor kleine cafés

Economie

BREDA - In geen enkele kroeg mag nog gerookt worden vanaf dit moment. Dat geldt ook voor de kleine kroegen zonder personeelsleden, waar tot nu toe een uitzondering voor werd gemaakt. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid dinsdagavond bekendgemaakt.

In eenmanszaken mocht voorheen wel een asbak op tafel staan. Dat is nu voorbij. In 2015 zou het rookverbod al worden uitgebreid, maar na een uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober heeft Van Rijn besloten om het verbod nu al naar voren te halen.

Dat is desastreus voor kleine kroegen, denkt John Grijspeere van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Breda. “Maar wat kun je er aan doen? Er zijn al zo veel rechtszaken over geweest. Als je geen personeel hebt zou je de keuze moeten mogen maken om te roken. Maar ja, ik sta hier machteloos in.”

Nu het verbod toch volledig doorgevoerd wordt, vindt Grijspeere wel dat er fatsoenlijk gehandhaafd moet worden. “De een laat z’n klanten wel roken en de ander niet. Dat is vreemd. Gelijke monniken, gelijke kappen. De Voedsel- en Warenautoriteit is ook zwaar onderbemand. In de controle zit nu geen goed bestand, het lijkt meer op een loterij.”