Logo bredavandaag.nl
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart

UWV: Zorginstelling Thebe mag thuishulpen niet ontslaan (update)

  Economie

BREDA - Het UWV heeft een streep gezet door de ontslagplannen van Thebe. De zorginstelling wilde al haar thuishulpen ontslaan en een nieuw contract aanbieden als huishulp. De medewerkers zouden op die manier hetzelfde werk uitvoeren voor minder salaris.

Het UWV aanvaard het ontslag van de zorginstelling niet omdat Thebe niet kan aantonen dat de functie van thuishulp is komen te vervallen. Door bezuinigingen is er wel sprake van afname, maar niet van een volledig verval van de functie thuishulp. Thebe moet van het UWV wachten op het nieuwe beleid van de gemeente zodat er en juiste prognose kan worden gemaakt over het aantal benodigde uren en functie-eisen.

Advocaat Joyce Matthijssen van het AdvocatenCollectief Tilburg is zeer tevreden met het resultaat voor haar 69 cliënten. “We zijn blij met de uitspraak en de onderbouwing van het UWV. We hebben nu een overwinning gehaald, maar daarmee is het nog niet afgelopen. Thebe zal waarschijnlijk blijven proberen om van die mensen af te komen." Matthijssen zegt dat het Advocatencollectief Tilburg ook dan weer de werknemers van Thebe zal bijstaan.


Volgens Matthijssen is het mogelijk dat Thebe naar de kantonrechter stapt. Deze is niet gebonden aan de regels van het UWV en zal de noodzaak van ontslag opnieuw kunnen bekijken. Volgens Matthijssen is er ook een mogelijkheid dat Thebe eerste het nieuwe beleid van de gemeente afwacht. "Rechtszaken kosten veel geld."

Voor het overgrote deel van de 622 thuishulpen gaat de uitspraak overigens niet op. Zij tekenden eerder al een nieuw contract als huishulp en hebben daardoor juridisch gezien niet aan de uitspraak van het UWV. “Die thuishulpen zijn door Thebe onder druk gezet om te tekenen. Dankzij ons hadden zij tot 1 oktober nog de mogelijkheid gekregen om dat ongedaan te maken. Veel thuishulpen hebben dat uit angst voor ontslag toch niet gedaan en zijn nu huishulp", aldus Matthijssen.

Update: Thebe laat weten de uitspraak van het UWV eerst te willen bestuderen. De zorginstelling komt binnenkort met een inhoudelijke reactie.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief