Afbeelding

Bredase coffeeshops dringen aan op overleg over gereguleerde wietteelt

Economie

BREDA - De Bredase coffeeshops zijn positief gestemd over het onderzoek dat het Bredase college moet doen naar gereguleerde wietteelt. Dat laat voorzitter Rick Brand van de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC) weten in een reactie.

De raad nam woensdagavond een motie aan waarin het college werd opgedragen onderzoek te doen naar de mogelijkheid om in Breda op gereguleerde wijze wiet te kweken. Deze ontwikkeling wordt door Brand met enthousiasme ontvangen. “Absoluut. Alles wat een einde kan maken aan de illegale achterdeur is goed. Het is natuurlijk onzinnig dat je een legale voordeur hebt, maar een illegale achterdeur.”

Brand hoopt dat de gemeente snel met de acht Bredase coffeeshops in overleg gaat over de mogelijkheden en gedachten van de Bredase shops. Hij hoopt bovendien dat de gemeente niet zelf wil gaan kweken. “De gemeente gaat immers ook niet op de stoel van een bierbrouwer zitten, dat moet je echt aan de branche overlaten.”

Daarnaast zou de gemeente Breda dit onderwerp aan moeten kaarten in overleg met de andere Brabantse steden, bijvoorbeeld in het B5-overleg. “Daarmee voorkom je een waterbed-effect, zoals dat ook ontstond na sluiting van zaken in Terneuzen en Roosendaal. Als Breda de enige stad is waar je bijvoorbeeld gegarandeerd pesticidenvrije wiet kunt kopen, trekt dat mogelijk mensen aan. Samen optrekken, liefst provinciebreed, zou verstandig zijn.”

Om de acht Bredase coffeeshops goed te kunnen voorzien van legale wiet, heb je enkele honderden kilo’s wiet nodig, schat Brand. “Maar daarover zijn geen cijfers beschikbaar, juist door die illegale achterdeur. Net zoals het lastig is om te zeggen hoeveel plantjes je daarvoor nodig hebt. Duizenden in elk geval.”

Als Breda gereguleerde kweek zou toestaan, zou dat volgens Brand in eerste instantie in een loods moeten gebeuren. “Vanwege de veiligheid. Als je het in een kas doet, is de kans op een inbraak wat groter. Als er op meerdere plaatsen legaal wiet gekweekt wordt kan dan wellicht wel.”  

Volgens Brand zijn de kleine kwekers die hij kent, positief over het legaliseren. “Zij zouden dat graag zo doen als de twee kwekers in Groningen. Op dit moment durven ze dat echter nog niet aan.”