Logo bredavandaag.nl
Het Spinoladeel van bedrijventerrein de Krogten met hier de Nieuwe Bredase Baan. foto Wijnand Nijs
Het Spinoladeel van bedrijventerrein de Krogten met hier de Nieuwe Bredase Baan. foto Wijnand Nijs

Werkgeversorganisatie BZW: OZB-verhoging onacceptabel

  Economie

BREDA - De verhoging van de OZB per 1 januari 2017 met meer dan 25% is voor de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) onacceptabel. Dat laat BZW-voorzitter Robbie Pastoor in een reactie weten, nadat eerder de woningcorporaties hun ongenoegen kenbaar maakten. “Deze verhoging staat in schril contrast met de landelijk gemaakte afspraken.”


Volgens de BZW betekent dit voor bedrijven die eigenaar zijn van een pand een directe verhoging van de kosten, bedrijven die een pand huren kunnen afhankelijk van hun huurcontract een huurverhoging verwachten.

Waar huiseigenaren vanaf 2017 een lagere afvalstoffenheffing zien en op die manier hun hogere OZB-lasten grotendeels gecompenseerd krijgen, gaat dit volgens de BZW niet op voor bedrijven. “Die hebben afspraken met bedrijven als Van Gansewinkel.”  

Pastoor wijst op de macronorm voor de lokale lastenontwikkeling die in Nederland is vastgelegd.  “Van die norm blijkt echter geen disciplinerende werking uit te gaan, niet voor de gezamenlijke gemeenten, en niet voor individuele gemeenten.” Pastoor pleit samen met de landelijke koepel VNO-NCW voor een harde norm per gemeente.

Vooruitlopend daarop wil de BZW dat de OZB-opbrengst in de gemeentebegrotingen voor de komende jaren maximaal stijgt met de inflatie. “Dit zullen we de komende tijd sterk benadrukken in het overleg tussen de BZW en de Colleges van B&W.”

“We onderkennen dat de gemeente het bedrijfsleven in Breda echt tegemoet wil komen”, aldus Pastoor. “De voorgenomen stijging van de OZB zou al deze goede intenties ineens te niet doen en ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is.”

De werkgeversorganisatie zegt onlangs in overleg met het college te hebben aangegeven de ontwikkeling van de OZB op de voet te volgen. “Zeker nu een voorgestelde verhoging van meer dan 25% aan het licht komt.”

Pastoor hoopt dat tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota van 2016 ruimte is om deze bedragen bij te stellen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief