Eindstraat Breda centrum.
Eindstraat Breda centrum. (Wijnand Nijs)

Ondanks rage online winkelen koopt Sint ook lokaal

  Economie

BREDA -  Zelfstandige winkeliers van de binnenstad maken zich geen zorgen over de concurrentie van het online winkelen tijdens de feestdagen. Drie gevestigde ondernemers in Breda vertellen over de drukke periode in de feestdagen. "Wij hebben niet eens tijd voor een webshop, het gaat nu gewoon prima", aldus Ad Goos van de Vrije Boekhandel.


December, de maand van Sinterklaas en Kerst, is doorgaans de maand waarin winkeliers hun omzetrecords boeken. Steeds meer consumenten kiezen ook voor online. Uit cijfers van CBS in 2013 gaf 83 procent van de 12- tot 75-jarige internetgebruikers aan wel eens online te winkelen. Postnl verzond maandag een recordaantal van 1 miljoen pakketjes.

Toch hebben niet alle winkeliers last van het internet. Voor De Kookwinkel aan de St. Janstraat in Breda is er een periode drukke periode aangebroken."Wij willen mensen recht in de ogen kijken, ze moeten de producten voelen en zien", zegt Yvette Elbers. Ten opzichte van vorig jaar is het drukker is en is te merken aan de omzet: "De mensen hechten meer waarde aan kwaliteit en goede producten." Op internet verkoopt Elbers alleen snijplanken die zelf worden gemaakt in een atelier: "Die worden veel verkocht omdat op deze plank geen bacteriën kunnen groeien.”

Bij speelgoed- en luxeartikelenwinkel Hesemans heeft eigenaar Johan Hesemans niets te klagen: “Er zijn dit jaar meer klanten ten opzichte van vorig jaar in winkel." Volgens Hesemans zijn mensen ‘crisismoe’. "Ze hebben meer spaargeld, een buffer opgebouwd en gaan nu meer uitgeven.” Hesemans heeft wel een webshop. “Maar dat werkt niet optimaal voor onze winkel. Wij verkopen veel ambachtelijke spullen en dat willen mensen in het echt zien, ze kopen het niet snel op onze webshop.” Een webshop is volgens Hesemans aantrekkelijker voor technische spullen en grotere winkelketen. Hij merkt vooral dat de speelpoppen nu goed verkopen en de miniatuurauto's.

Ook de Vrije Boekhandel aan de Veemarktstraat ontvangt tijdens de feestdagen klanten om aankopen te doen voor de feestdagen."Het is hier het hele jaar druk, voor een webshop hebben wij geen tijd. Wij kunnen ook nooit concurreren tegen bijvoorbeeld Bol.com'', zegt Ad Goos. Ondanks de crisis gaat het goed met de boekhandel: "Polare is bijvoorbeeld failliet gegaan in Breda, er zijn minder boekhandelaren in Breda, wat gunstig is voor de Vrije Boekhandel.”

Goos merkt dat de boekhandel een vaste klantenkring heeft, die veel vertrouwen hebben in de boekhandel. "Wij bestaan al bijna 40 jaar, grootouders kochten vroeger kinderboeken voor hun kleinkinderen en het komt regelmatig voor dat die kleinkinderen hier nu hun boeken kopen.Het gaat van generatie op generatie."

Een tip voor de late beslissers? Goos: “Het boek Gouden Jaren van Annegreet van Bergen loopt erg goed. Ik weet zeker dat wij in januari meer dan 300 boeken hebben verkocht."