foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Inval FIOD bij restaurantketen SUMO

  Economie

BREDA - Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de FIOD dinsdagavond doorzoekingen gedaan op 20 verschillende plaatsen in Nederland. Het gaat om vestigingen van restaurant SUMO, waaronder de Bredase vestiging aan de Grote Markt. Ook  diverse woningen werden doorzocht. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Den Haag, Rotterdam, Breda, en Haarlem. Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude binnen de restaurantketen.


De verdenking van het OM is dat de omzet van de restaurants binnen de betreffende keten structureel werd afgeroomd waardoor onjuiste aangiften omzetbelasting en vennootschapsbelasting werden gedaan en het daardoor vrijgekomen geld is witgewassen. De FIOD heeft bij de doorzoekingen van de woningen en bedrijfslocaties administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Bij de doorzoekingen waren 300 man van de FIOD betrokken.

"Het afromen van omzet om daarmee belasting te ontduiken is fraude, het benadeelt de belastingbetaler, werkt concurrentievervalsend en ondermijnt ons systeem. Daarom pakt de overheid dit soort zaken aan", aldus het OM in een verklaring. "Dit strafrechtelijke onderzoek past binnen de bredere aanpak van fraude waarbij zowel het strafrecht als het bestuursrecht wordt ingezet."