Orson de Jongh en Bob Bergkamp
Orson de Jongh en Bob Bergkamp (Sanne van der Mooren)

Bloemen en hoog bezoek voor tophonderd cafés Breda

  Economie

BREDA - Het is een verkiezing die in de horeca aanzien heeft: de jaarlijkse café  tophonderd van Misset Horeca. Drie Bredase cafés haalden dit jaar de lijst. Ze kregen donderdagavond een verrassingsbezoek van wethouder Bergkamp, John Grijspeere van Koninklijke Horeca Nederland en Marlice Dreessen van de VVV.


Gezeur
Wethouder Bergkamp is erg trots op de drie cafés.  “Het is ook weleens belangrijk dat we niet altijd alleen maar zeuren op elkaar, maar dat we elkaar ook eens complimenten geven.” Bergkamp vindt het belangrijk dat cafés zich met deze wedstrijd bezighouden. “Voor de stad is het erg belangrijk,  op deze manier stimuleren we ondernemers om verder te gaan. Zeker in deze tijd.”

Ook volgens Grijspeere van de KHN is dit goed voor de stad. “Het draait allemaal om samenwerken, horeca, gemeente en retail. Op deze manier kan Breda een enorm gastvrije stad worden.”

De felicitatieronde begon donderdag rond borreltijd bij café Zeezicht, in de lijst op plaats 88. Het is de tweede keer dat Zeezicht in de lijst van beste cafés staat. “We hebben de gasten goed verzorgd, er hangt hier een losse sfeer,” vertelt Daan van Oosterhout, de manager. Van Oosterhout is erg tevreden met de 88e plek. “Het vriendelijke personeel, het assortiment bier en wijn, het is het totaalplaatje wat Zeezicht zo uniek maakt.”

Samenspel
Vervolgens trok het felicitatiegezelschap verder naar De Bommel, 20 meter verder op in de Halstraat. De Bommel haalde plaats 79 op de top 100 lijst.  Ook daar bloemen en complimenten voor het inmiddels in beroemde kerstsfeer getooide etablissement.

De laatste toost van de middag werd uitgebracht op en bij De Beyerd, nummer 16 in de lijst van het jaar. Beyerd is een bruincafé met vaste gasten en speciaal bier, vat eigenaar Orson de Jongh het samen. Een toppositie was niet het doel, de klassering maakt het team er niet minder trots om. “We hebben natuurlijk wel een naam hoog te houden, de afgelopen 20 jaar hebben wij twee keer op de eerste plek gestaan.” De Beyerd was dit jaar de snelste stijger van de lijst, maar liefst 34 plaatsen omhoog. “Het is een samenspel van gasten, medewerkers en producten”, aldus De Jongh.

Debatteren over buitengebied
De deelnemers aan de felicitatieronde denken dat Breda nog wel meer kanshebbers heeft voor een plek op de lijst, mede dankzij de klassering van deze drie.  “Op deze manier kunnen ze andere cafés stimuleren”, aldus  John Grijspeere, die de tophonderd erg waardeert. “Ik vind het heel goed en belangrijk. Het is een pijler waarop de horeca rust.”

Waarna wethouder en loco-wethouder Bergkamp door moest. Niet naar het volgende café, maar naar de raadszaal. Debatteren over de toekomst van het buitengebied.

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief