Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

Nominatie BredaPluim: Stripspecialist Boschsstraat

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie.  Vandaag: de Stripspecialist.

Een ding is zeker: de Stripspecialist in de Boschstraat is zeker attent voor zijn gasten. Ik ben nog geen minuut binnen als een van de verkopers me aanschiet terwijl ik vol jeugdsentiment in de bak met tweedehands stripboeken aan het rondneuzen ben. Oude Suske en Wiske’s en Rode Ridders, flink aangetast door de tand des tijds, glijden door mijn handen. In die ene minuut heb ik al zeker vijftien albums in mijn handen gehad waarvan ik de cover of titel herken en me het verhaal herinner.

“Doe nou niet”, waarschuwt de verkoper me. “Kijk vooral ook eens rond voor iets nieuws. Er is niets mis met de Rode Ridder hoor, absoluut niet. Maar er is nog zo veel meer. Nieuwe dingen, moderne varianten. Kijk gewoon even rond en kijk ook naar dingen waar je nog nooit van gehoord hebt”, adviseert hij.

Op zich geen slecht advies, maar hoe kijk je rond in een winkel waar letterlijk óveral stripboeken staan? Of overal? Een paar kleine hoekjes bieden moedig verzet tegen de absolute overheersing van stripboeken. Zo staan er langs de rechtermuur vitrines met dingen die te maken hebben met strips, zoals beeldjes, posters en andere accesoires. Verder vindt een klant verschillende gezelschapsspelltjes in de winkel. Achterin zitten twaalf jongemannen geconcentreerd een kaartspel te spelen. Maar duidelijk is dat de echte focus ligt op stripalbums.

Daar heeft de stripspecialist er dan ook meer dan genoeg van. Hoeveel? “In de webshop zijn 6100 titels te vinden. Maar als ik kijk naar hoe veel titels - titels hé, niet de boeken zelf - ik hier heb staan, dan zijn dat er wel tegen de tienduizend, denk ik.” Terwijl hij vertelt over de wereld van handel in stripboeken trekt hij steeds een ander album tevoorschijn. Het valt op dat hij over letterlijk elk stripboek waar ook maar mijn blik op valt een verhaal heeft. “Maar elk boek heeft ook een verhaal, dat is het leuke. En ik vind het wel interessant om die verhalen te kennen ja.”

Voor het gevoel van uw Pluim-verslaggever blijft de wereld van strips stil staan. Suske en Wiske verandert toch niet? En de Rode Ridder blijft toch net als de Blauwbloezen, Kuifje, Largo Winch en al die andere series die ik uit mijn jeugd ken altijd hetzelfde? Niets blijkt minder waar. “Nee, strips gaan juist met hun tijd mee. Het zijn de mensen die vast blijven hangen in het bekende, het verleden. Daarom wil ik dat mensen naar nieuwe dingen kijken.” Zo laat hij Amoras zien, wat een spinoff is van Suske en Wiske (‘het eiland Amoras’). Het lijkt in de verste verte niet op de oude en vertrouwde Suske en Wiske, maar Tante Sidonia is nog steeds herkenbaar, zij het vaag. “Alles moderniseert. Strips ook.”

De verkoper wil heel graag zo veel mogelijk laten zien. Hij wijst me bijvoorbeeld op ‘Haas’. Die serie speelt zich af in Drimmelbergen, vlakbij de Biesbosch. “Dat is heel leuk. Alles in dit boekje is herkenbaar, het kerkje lijkt qua uiterlijk op dat van Made. Maar alles is pure fictie.” Een ander stripboek dat enigszins bekend is in deze contreien gaat over de list met het turfschip, waarin Adriaan van Bergen Breda herovert op de Spanjaarden door een sluwe list. De verkoper is enthousiast. Niet alleen over die laatste twee titels, maar over elk boek dat hij in zijn handen heeft.

Maar verkoopt het nog wel in deze moderne tijd, stripboeken? In Breda blijkbaar wel: er lopen om de haverklap mensen binnen. “De vraag is hetzelfde gebleven, maar geheel in de tijdsgeest is het aanbod enorm vergroot. Waar er vroeger 300 nieuwe titels per jaar uitkwamen, zijn dat er nu veel en veel meer.” De mensen blijven dus komen. Aan deze verkoper zal het niet liggen, dat is zeker.

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.
Volg BredaPluim ook op Facebook.