Netwerkrouter. foto Wijnand Nijs
Netwerkrouter. foto Wijnand Nijs

Proef gratis WIFI in deel Bredase binnenstad

Economie

BREDA - Breda is gestart met een pilot gratis draadloos internetten (Wifi) op de Grote Markt, de Havermarkt en de Haven.

De proef loopt een jaar en is mogelijk gemaakt door verschillende partijen in de stad: het Toeristisch Fonds Breda, bierbrouwer AB InBev en de Gemeente Breda. De VVV Breda, Stappen & Shoppen en Netvlies internetdiensten ondersteunen het project inhoudelijk. De pilot wordt aangeboden via het glasvezelnetwerk van Ziggo.

Om gratis draadloos internet mogelijk te maken, heeft Ziggo de ‘straatkasten’, die gebruikt worden voor dataverkeer en televisiesignalen, omgebouwd tot Wi-Fi hotspot. Aan de Grote Markt, de Havermarkt en de Haven staan in totaal acht hotspots.  De hotspots zijn vrij en zonder een wachtwoord voor iedereen toegankelijk. De bezoeker logt in via ‘Breda Free Wi-Fi’.

De pilot wordt regelmatig gemonitord, aldus de gemeente. “De gemeente heeft gekozen voor een proefperiode van één jaar, omdat de ontwikkelingen op het gebied van draadloos internet snel gaan”, aldus de gemeente.  “In dat jaar heeft Breda de mogelijkheid om de kwaliteit en de intensiteit van gebruik van het netwerk te onderzoeken en zich te oriënteren op de optimale flexibiliteit ten aanzien van de duur van het contract, op de mogelijke uitbreiding naar de hele binnenstad en op eventuele nieuwe technologieën.”