Freek de Swart

Winkeliers Langendijk vragen klanten om suggesties leegstaand winkelpand

  Economie

BREDA - Economische zware tijden vragen om creatieve oplossingen. Onlangs verdween de buurtsuper aan de Langendijk in Breda. De overige winkeliers in de straat besloten het heft in eigen hand te nemen en vrolijkte de winkel op in de kerstsferen. Ook riepen ze de hulp in van het publiek bij het verzinnen van een nieuwe bestemming voor het pand.


Huurcontract
Ondanks de komst van Lidl en Jumbo aan het Dr. Struyckenplein draaide de kleine Spar aan de Langendijk goed. Volgens Brenda de Moor van Kapsalon Hair Profession kwam de supermarkt leeg te staan omdat de supermarkt-eigenaar niet een nieuw huurcontract wilde tekenen van vijf jaar. “Als je 58 jaar bent doe je zoiets toch minder snel dan wanneer je net begint."

Wensen
Volgens De Moor missen vooral de inwoners van het verzorgingstehuis iets verderop de kleine buurtsuper. “Dat zijn mensen die liever niet naar een grote supermarkt gaan en nu een stuk verder moeten lopen voor de dagelijkse boodschappen.” De winkeliers hopen dan ook dat er snel een nieuwe kruidenier in het pand komt.

De ondernemers zijn niet de enige die hopen op de komst van een nieuwe supermarkt in de winkelstraat. Op de muur van het gebouw hangt sinds zaterdag een stuk papier waarop klanten hun wensen voor het pand kunnen opschrijven. Hieruit blijkt dat veel mensen de oude Spar missen. “Het is leuk om al die reacties van klanten te zien, wellicht dat het potentiële huurders van het pand op een idee brengt”, zegt Jan Bastiaansen van Bakkerij Elsevier.

Kerstversiering
Zolang de winkel nog leeg staat versieren de winkeliers in de straat de winkel. “Het ziet er nu een stuk beter uit dan zo’n leeg hok”, zegt Bastiaansen. Volgens De Moor was ook de makelaar enthousiast over de versiering. De ondernemers zijn van plan om na oud en nieuw de kerstversiering te vervangen voor een andere aankleding. “Maar liever zien we natuurlijk een nieuwe winkelier in het pand”, aldus Bastiaansen.