Nemijtek vrieshuizen aan de Veilingkade in Breda. foto Wijnand Nijs
Nemijtek vrieshuizen aan de Veilingkade in Breda. foto Wijnand Nijs

Nemijtek wil laad- en loskade containers aan Mark

Economie

BREDA - Het op- en overslag bedrijf Nemijtek wil een laad- en loskade gaan vestigen aan de oever van de Mark ter hoogte van de sloepenhaven. Het bedrijf heeft hiervoor zo’n drie weken geleden een vergunning aangevraagd bij de gemeente Breda.

Nemijtek wil al langer aan- en afvoer via het water en was hierover in gesprek met Bredase Container Terminal, een initiatief van papierhandel Van Puijfelik.  Na het faillissement van Van Puijfelik ging het bedrijf zelf op zoek naar een nieuwe plek, de haven, gelegen achter het pand van Nemijtek aan de Industriekade, leek het bedrijf het meest geschikt.

De D66 heeft vragen gesteld over het feit dat Nemijtek de laad- en loskade wil aanleggen. Dit plan past volgens de democraten niet in de visie van de gemeente, die in het gebied rond de sloepenhaven meer recreatiemogelijkheden ziet. Volgens de partij kan Breda zich met de ligging aan het water op die manier verder profileren als een aantrekkelijke stad.

Het maken van een laad- en loskade in dit gebied leidt volgens D66 tot het einde van de sloepenhaven, die nog maar net op deze plek is gevestigd. Grootenboer bevestigt dit. “Het kan niet gecombineerd worden met de sloepenhaven.”

Volgens Grootenboer past de aanvoer over water bij de milieudoelstellingen van de gemeente Breda. “Breda wil altijd het beste kindje van de klas zijn op het gebied van CO2 uitstoot. De laad- en loskade van Nemijtek past in hierbij in het plaatje,door het vervoer over het water stoot je bijna geen CO2 uit”, vertelt Grootenboer.

In de vragen aan het college stelt D66 dat het over een containerterminal zou gaan. Grootenboer bestrijdt dat. “Het gaat om een container stacker en absoluut niet om een containerterminal.”