youtube

Ontslagen thuishulpen: Thebe zag geen andere keus, vakbonden willen nog voor de kerst een gesprek

  Economie

BREDA - Thebe zegt er alles aan gedaan te hebben om het faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg te voorkomen. De instelling geeft externe omstandigheden de schuld van de situatie. De vakbond wil nog voor kerst een gesprek met Thebe.

Huishulpen
De organisatie heeft naar eigen zeggen het faillissement op vele manieren proberen af te wenden. Zo kregen de thuishulpen een nieuw contract aangeboden als huishulp. Ook werden contracten met alle tijdelijke krachten niet verlengd om de vaste medewerkers zoveel mogelijk te ontzien.

Het UWV weigerde het ontslag van de thuishulpen echter te aanvaarden. Thebe zegt verder verschillende pogingen te hebben gedaan om samen te werken met andere instellingen. Ook zijn er gesprekken geweest met overnamekandidaten. Deze gesprekken leidden echter tot niks. Na de mislukte gesprekken heeft de zorginstelling de mogelijkheid van een voorbereide doorstart bekeken. De stille bewindvoerders die dit onderzochten zagen ook geen andere mogelijkheid dan een faillissement.


Bezuinigingen
Volgens Thebe heeft het faillissement vier hoofdoorzaken. Zo moest de instelling per 1 januari 35% bezuinigen op de huishoudelijke hulp van de overheid. De gemeente mag hierbij zelf bepalen hoe de bezuinigingen in praktijk opgevangen worden. De afgelopen week werd voor Thebe duidelijk dat de 20 gemeenten waar Thebe actief is tarieven wilden hanteren die onder de kostprijs van Thebe Huishoudelijke Zorg lagen.

Bij de Thebe Huishoudelijke Zorg werken daarnaast veel ervaren en hoger ingeschaalde medewerkers voor huishoudelijke hulp. Zij ontvangen daarvoor ook een hoog salaris. Daarbij steeg afgelopen jaren de cao veel sneller dan de tarieven die Thebe Huishoudelijke Hulp van de gemeente ontving.

Financiële druk
Het verlies van Thebe Huishoudelijke Zorg wordt al jaren gecompenseerd uit de financiële reserves van de gehele Thebe organisatie. Andere onderdelen van de Thebe organisatie hebben tegenwoordig echter ook te maken met de bezuinigingen van de overheid. De financiële druk werd volgens Thebe te groot.

Vakbond
Woordvoerder Karim Skalli van Abvakabo Brabant zegt in een reactie niet blij te zijn met de aanvraag. “De mensen zaten al langer in onzekerheid en er worden nu enorm veel banen geschrapt. Er zijn 650 tijdelijke werknemers en 1300 mensen in vaste dienst die weg moeten.”

Wat Abvakabo Brabant wil doen is nog niet helemaal duidelijk. “We moeten hier natuurlijk wel even over beraden, we weten het zelf pas net. We gaan er sowieso voor zorgen om nog voor de kerst een gesprek te voeren tussen de bonden en Thebe”, aldus Skalli.

Ook over de noodzakelijkheid van deze actie kan Abvakbo nog niet oordelen. Wel geven ze aan al eerder problemen gehad te hebben met Thebe. "Het is niet de eerste keer dat er wat is met Thebe en de manier hoe zij omgaan met mensen, al eerder hadden we problemen met bijvoorbeeld de loonsverlaging”, meldt Skalli. De ongelukkige timing van de kersttijd valt ook niet goed bij de vakbondsman.  “We gaan in ieder geval nog voor de kerst in gesprek “, herhaalt Skalli.