Logo bredavandaag.nl

Deze huurverhogingen kunt u in 2015 verwachten van de woningcorporaties

  Economie

BREDA - De drie Bredase woningcorporaties weten inmiddels welke extra huurverhoging zij gaan berekenen aan hun bewoners vanaf juli 2015. Twee van de drie instellingen moeten hun plannen nog wel voorleggen aan de huurders.


De rijksoverheid brengt sinds 2013 verhuurdersheffing in rekening aan grote verhuurders om de staatsschuld te verminderen. De corporaties mogen op hun beurt deze kosten weer doorberekenen aan hun huurders. De woningcorporaties in Breda verhogen de huren in 2015 met 1% tot 5%.

Alleewonen
Woningcorporatie Alleewonen zegt in 2015 geen extra huurverhoging door te berekenen aan mensen met een inkomen tot 34.911 euro. Hierdoor zal hun huur 1% stijgen door de inflatie. De middeninkomens met een inkomen tussen de 34.911 en 44.261 euro betalen een verhoging van 3% bestaande uit 1% inflatie en 2% extra huurverhoging. Mensen die meer verdienen dan 44.261 euro betalen 5% meer voor hun huurwoning. Alleewonen benadrukt dat 75% van haar huurders een inkomen heeft van minder dan 34.911 euro. De woningcorporatie is hiermee voorlopig de enige in Breda die geen extra huurverhoging in rekening brengt voor de laagste inkomens.

Laurentius
Woningcorporatie Laurentius moet haar plannen nog voorleggen aan de adviserende huurderskoepel. In de begroting van de corporatie wordt wel rekening gehouden met een verhoging van de huren inclusief inflatie van 2.5% voor de lage inkomens, 3% voor de midden inkomens en 5% voor de hogere inkomens. Wel zegt Laurentius de voorraad sociale huurwoningen aan te willen vullen met zo’n 700 woningen. Laurentius heeft in totaal ongeveer 7000 huurwoningen die minder dan 710 euro kosten.

WonenBreburg
WonenBreburg heeft onlangs met haar bewoners het akkoord betaalbaarheid afgesloten. Hierin staan ook de plannen voor de aankomende huurverhoging. Deze plannen worden binnenkort nogmaals voorgelegd aan de huurders. Hierbij hebben de bewoners 'gekwalificeerd adviesrecht'. In het akkoord staat dat WonenBreburg, indien wettelijk toegestaan, altijd inkomensafhankelijke huurverhoging toepast. Dit betekent  een huurverhoging inclusief inflatie van 2.5% voor de lage inkomens, 3% voor de midden inkomens en 5% voor de hogere inkomens. Woningen die al aan de maximale toegestane huurprijs zitten krijgen een huurverhoging die gelijk staat aan de inflatie, 1%. Een gemiddeld huurhuis van WonenBreburg kost 80% van de maximale toegestane huurprijs.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief