Afbeelding
Sanne van der Mooren

'Topsalarissen Thebe symbolisch voor wanbeleid zorginstelling'

Economie

BREDA - Onlangs dreigde Tilburg de samenwerking met twaalf zorginstellingen stop te zetten omdat zij mensen in dienst hebben die meer verdienen dan een minister. Het college in Breda ziet geen reden om dit Tilburgse voorbeeld te volgen. De SP zint intussen op acties.

Volgens de gemeente Breda zijn er in Breda geen organisaties die zich niet houden aan de Wet Nomering Topinkomens. Het stadsbestuur ziet dan ook geen reden om apart beleidslijn voor Breda hierover vast te stellen. Over de ontwikkelingen in Tilburg wil het college zich niet uitlaten. “Het college vindt dat het niet in de positie is om een oordeel te hebben over de bestuurlijke lijn die in Tilburg wordt gehanteerd, ook omdat de ervaringen in Tilburg ons niet bekend zijn”, zo laat een woordvoerder weten.

Raadslid Dirk Uyl van de SP zegt bekend te zijn met het antwoord van de gemeente over dit onderwerp. “Het probleem is dat er zulke ruime marges zitten op die regeling dat het nog jaren kan duren voordat de regeling echt effectief is. De bezuinigingen op de thuiszorg worden ook niet over 5 jaar uitgesmeerd.” Volgens Uyl verzinnen instellingen bovendien boekhoudige trucs om topbestuurders toch meer te kunnen betalen. Zo zouden organisatie antedateren om werknemers met terugwerkende kracht meer te kunnen betalen dan van de wet mag.

Een goed voorbeeld van grootverdieners waar Breda mee samenwerkt zijn volgens Uyl de bestuurders van Thebe Karel Verweij (227.601 euro in 2013) en Rob Stam (218.066 in 2013). “Als een organisatie als eerste grote loonoffers vraagt aan de onderkant dan mogen de directeuren dit ook meevoelen.”

SP-raadslid Dirk Uyl zegt te realiseren dat 200.000 euro salaris er niet direct voor kan zorgen dat 1952 mederwerkers niet worden ontslagen. “Het is wel symbolisch voor de wijze waarop de mensen aan de top, die medeverantwoordelijk zijn voor dit soort faillissementen, omgaan met hun medewerkers.”  Uyl zegt dat de SP zich nog bezint of ze acties binnen of buiten de raad gaat ondernemen.