Logo bredavandaag.nl
Corine Quarles van Ufford/Flickr.com

Kinderen gaan bedrijfsleven adviseren over Biobased Economy

  Economie

BREDA - Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE) in Breda heeft vanaf deze woensdag een jeugdraad. De raad gaat het bedrijfsleven gaat adviseren over het creëren van een biobased economie.


Een biobased economie is een economie die niet meer draait op aardolie, maar op hernieuwbare grondstoffen. De deelnemende jongeren komen van het Newman College, het Prinsentuin College, basisschool Montessori en basisschool Laurentius. In eerste instantie nemen elf jongeren plaats in de raad. “Maar het kan zijn dat dit er in de toekomst meer worden en van meer verschillende scholen”, aldus een woordvoerder van Avans. “Dat hangt af van hoe het project zich ontwikkelt.”

De leerlingen komen minimaal 4 keer per jaar samen en bedenken activiteiten op het gebied van een biobased economie. “Ze gaan zelf ondervinden wat biobased economy inhoudt door bijvoorbeeld in ons lab experimenten te doen”, stelt de woordvoerder. “Die kennis nemen ze weer mee naar school.”

Tijdens de bijeenkomsten ontmoeten de leerlingen mensen uit het bedrijfsleven die hen probleemstellingen voorleggen. De eerste bijeenkomst deze woensdag stond in het teken van kennismaken met elkaar en de biobased economie. “Een voorbeeld is de ontwikkeling van een brug van vlas en hennep waar CoEBBE mee bezig is, of het produceren van natuurlijke kleurstoffen. De uitdaging is dan dat dit duurzaam is.”  

Het CoEBBE vindt het betrekken van jongeren bij onderzoek van groot belang. “Zij kunnen de boodschap en kennis beter overbrengen aan hun leeftijdsgenoten. Daarnaast kijken kinderen vaak met een verfrissende blik naar bestaande probleemstellingen en komen zo met vernieuwende ideeën”, zo laat het CoEBBE weten. “Dat kan iets zijn waar onderzoekers al maanden het hoofd over buigen.”

CoEBBE, het onderzoekscentrum van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, ontwikkelde ook een lespakket over biosbased economy voor basisscholen. Dat kan helpen bij het adviseren van de bedrijven tijdens de bijeenkomsten. “Hoe dat advies verder gaat, dat moet zich nog ontwikkelen. Het kan ook zijn dat ze projectjes op school gaan doen, daar hebben ze alle vrijheid in.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief