Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart
Seeligkazerne

Scholengemeenschap De Rooi Pannen officieel eigenaar van Seeligkazerne

  Economie

BREDA - Scholengemeenschap De Rooi Pannen is vanaf 2018 officieel eigenaar van de Seeligkazerne, het complex waar nu nog de Nederlandse Defensie Academie zit. Op het terrein tekenden woensdagmiddag minister Stef Blok en bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx  de koopovereenkomst.


Militaire uniformen
Een kleine veertig man was op de overdracht van de Seeligkazerne afgekomen. Tussen de gasten zaten naast de stropdassen en mantelpakken ook veel donkerblauwe militaire uniformen. De toekomstige gebruikers van de kazerne aan de Fellenoordstraat waren er ook. Niet alleen het bestuur, maar ook de bediening was al in handen van studenten van De Rooi Pannen.

Directeur Johan de Jongh van de militaire academie kijkt met gemengde gevoelens naar de verkoop van de kazerne. Aan de ene kant is hij blij dat het gebouw een educatieve functie blijft behouden, aan de andere kant gaat hij het compacte karakter en de ligging missen. “Onze studenten lopen nu zo naar de supermarkt, dat zal dadelijk bij de Trip van Zoudtlandt Kazerne wel anders zijn.” In zijn speech vertelt De Jongh met smaak over de vluchtroute aan de achterkant van het terrein die sommige studenten gebruiken om ‘s nachts stiekem de stad in gaan.

Praktijk
Bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx van De Rooi Pannen verwacht dat zijn leerlingen de sluiproute ook gaan gebruiken, maar dan om juist eerder bij de lessen aanwezig te zijn. Op het gebouw komen naast twee restaurants ook twintig hotelkamers, dus er wordt ook in de toekomst overnacht op het terrein. Net als De Jongh prijst Pheninckx zich gelukkig met de locatie. “We moeten het hebben van de praktijk, met echte gasten, echte klachten en echt geld. Daarbij is ligging erg belangrijk.”

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst zegt als geen ander te snappen welke emotionele waarde gebouwen soms voor defensiemensen hebben. “Ik probeer regelmatig te kijken naar wat er te koop staat en we verkopen ook veel vastgoed van defensie.” Dat een gebouw zoals de Seeligkazerne min of meer dezelfde functie blijft behouden komt volgens Blok niet zo vaak voor. Hij hoopt dan ook dat dit de pijn voor de militairen iets verzacht. “Ik zou dan ook willen zeggen staar niet te lang terug naar een lange geschiedenis, maar kijk ook vooral vooruit.”

Studiepunt
Een mooi voorbeeld van een terugtrekkende overheid, zo noemt burgemeester Paul Depla de verkoop van het militaire terrein aan de MBO school. Hij hoopt dan ook dat meer karakteristieke gebouwen in de stad op deze manier een nieuwe invulling kunnen krijgen. Door de komst van De Rooi Pannen wordt het gebied volgens Depla meer bij de stad betrokken. “Militaire gebouwen zijn toch vaak onneembare vestigingen voor mensen die er niet thuishoren. Door de komst van de Rooi Pannen wordt het complex nu wel openbaar, dat is goed voor de stad.”

De dag is in ieder geval een goede opsteker voor de aanwezige leerlingen van De Rooi Pannen, want zij hebben met de ondertekening van het koopcontract mooi een studiepunt verdiend.

Bekijk de foto's van de ondertekening in het foto-album.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief