WorldExpoa Milan Nederland 2015
WorldExpoa Milan Nederland 2015

Erik van der Schaft: Van Mezz naar WorldExpo Milaan

Economie

BREDA/MILAAN - Nederland steelt de show op de wereldtentoonstelling in Milaan. Het Nederlandse paviljoen - dat eigenlijk geen paviljoen is - trok in het openingsweekend al zo’n dertigduizend bezoekers. Directeur van de Nederlandse bijdrage is Erik van der Schaft, in 2010-2011 directeur van Mezz.

“Ik ben eigenlijk bij toeval hier terecht gekomen”, laat Van der Schaft telefonisch vanaf het terrein van de WorldExpo weten. “Ik doe vaker interimklussen en ik sprak kort voordat de beslissing genomen werd met de initiatiefnemer. Die vroeg aan mij of ik dit wilde doen. Een dag later was het budget toegezegd door de regering en weer een dag later was ik aangesteld.” Van der Schaft runt het team ter plaatse en onderhoudt de contacten met parnters als de onderwerper van de Nederlandse inzending, Totems.

1 mei ging de tentoonstelling open. De Nederlandse inzending, die als thema Share, Grow, Live heeft, blijkt dus in de smaak te vallen. “Volgens de Corriere della Serra hebben we het tweede mooiste paviljoen van de tentoonstelling. Wat Nederland heeft is echt uniek, dat heeft volgens ons ook nog nooit een land gedaan en doet ook nu geen enkel ander land. Het is eigenlijk meer een festivalterrein en heeft wat weg van Lowlands en de Parade.”

Dat Nederland scoort, is volgens Van der Schaft extra bijzonder. “Wij hebben nog niet tien procent van het budget dat andere landen hebben. Daarmee hebben we echt het kleinste budget van iedereen.”

Naast het uiterlijk van een festivalterrein, compleet met hippe foodtrucks, kent het ook een programmering als een festival. “Met muziekoptredens, dans, culinaire dingen, maar ook workshops die met het thema te maken hebben, zoals een workhops over hoe champignons gekweekt worden op koffieresten.”

Volgens Van der Schaft laat Nederland zien waar het al jaren goed in is: op een inventieve manier omgaan met voedselproductie. “Eigenlijk is het een platform waarop we laten zien hoe je de wereld wat beter kunt maken.”

Dat sluit aan bij het globale thema van de expo: Feeding the planet, Energy for life. “Sommige landen laten heel borstklopperig zien hoe goed ze zijn. Dat doen we niet. Wij proberen verbindingen te leggen tussen bedrijven uit andere landen, onder meer tijdens bijeenkomsten bij het  Dutch Court in het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia.”