Logo bredavandaag.nl
inBalans

Is het nieuwe gerechtsgebouw in Breda mooier dan de Grote Kerk?

  Economie

BREDA - Het ontwerp voor het nieuwe gerechtsgebouw in Breda heeft de tongen behoorlijk losgemaakt in de stad. Iedereen lijkt er een mening over te hebben. Sommige mensen roemen het gebouw om zijn wereldse uitstraling, anderen spreken van een levenloze betonnen doos. Wij vroegen een aantal kenners en betrokkenen naar hun mening over de jongste bouwplannen van Breda.


Drs. Willem van der Vis, Directeur Stichting Grote Kerk Breda
“Er is een oude erecode dat gebouwen in de binnenstad van Breda niet hoger mogen zijn dan de Grote Kerk. Dit pand is 66 meter hoog, dat is acceptabel. Het nieuwe gerechtsgebouw heeft een spannend ontwerp, met hoeken die verspringen. Rond het station verschijnen meer gebouwen in deze stijl, dus daar sluit het goed bij aan. Of het nieuwe pand mooier is dan de Grote Kerk? Nee, natuurlijk niet.”

Martien Kuipers, Inwoner van de Belcrum
“Het is een mooi gebouw, gemaakt van interessante materialen en de moderne uitstraling past ook prima op die plek. 66 meter is hoog, maar de ontwerpers hadden toestemming om zelfs tot 75 meter te bouwen. Ik ben wel benieuwd hoeveel schaduw het de Belcrum gaat opleveren. Het gebouw past niet echt bij de Belcrum, maar dat doet de rest van Via Breda ook niet. Ik verwacht dan ook dat het het gebied uiteindelijk een eigen naam krijgt en niet aan de Belcrum wordt toegevoegd. Verder hoop ik dat veel mensen dadelijk na een gewonnen rechtszaak iets gaan drinken in onze wijk.”

Joep van Os, Architectenbureau Joep van Os
“Jammer dat de gemeente mij niet heeft gebeld om het te ontwerpen, maar het is zeker een gaaf gebouw voor die plek. Ik ben sowieso blij dat er eindelijk eens een nieuw pand komt in Breda dat hoger is dan 10 meter. We hebben een paar hoge flats uit de jaren 70, maar verder bouwt de stad over het algemeen behouden. Door de hoogte markeert het gerechtsgebouw dadelijk echt de entree van de Belcrum en verdwijnt het rare stukje niemandsland tussen het centrum en de wijk. Ik ben wel benieuwd hoe de drie organisaties, die elkaar niet mogen ontmoeten, om zullen gaan met de entree. In de plannen wordt duidelijk gesproken over één entreeplein, maar die kan straks dus maar door één partij worden gebruikt.”

Charles van der Voort, waarnemend Hoofdofficier van Justitie Zeeland-West-Brabant
“Ik vind het een prachtig pand en kan niet zo snel iets bedenken dat er aan ontbreekt. Voordat we in het oude belastingkantoor zaten deelden we al eens een gebouw met de rechtbank. Ik ben dan ook verheugd dat we in ons nieuwe onderkomen straks een vide hebben die alle medewerkers en ook de rechtbank met elkaar verbindt. Persoonlijk, als Bredanaar, vind ik het leuk om in de Belcrum te zitten en ik hoop dat het nieuwe gerechtsgebouw een hecht onderdeel wordt met de rest van de omgeving.”

Laat ons weten wat u denkt van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief