De Bavelse Berg krijgt steeds meer vorm.
De Bavelse Berg krijgt steeds meer vorm. Wijnand Nijs

Bavelse Berg komt tot leven (foto’s)

Economie

BREDA - Alsof het een borrelende berg is uit een verhaal van Roald Dahl of de naam van een strip: Kuifje op de Bavelse Berg of Suske en Wiske en de Bulderende Bavelse Berg. Grommende graafmachines en rammelende trekkers met aanhangers vinden hun weg over het terrein.

In de verte klinkt het geluid van metaal op metaal of het knarsende geluid van een laadbak met gruis die geleegd wordt. Kort voor de bouwvak is er volop actie op wat over iets minder dan anderhalf jaar een compleet opgeleverd evenemententerrein moet zijn.

De eerste winkel opent zelfs al in de herfst, vertelt Anneke Stins van Maver. “Decathlon schiet nu echt uit de grond”, vertelt ze. Dat is ook goed te zien. Het metalen frame van de gigantische van oorsprong Franse sportzaak staat al en het dak zit erop. Daarnaast wordt gewerkt aan de parkeerplaats.

Ook de verkeersstroom van de bezoekers komt in beeld. De Franklin Rooseveltlaan die de zuidkant van Breda ontsluit wordt doorgetrokken tot op het terrein. Daar ligt al een rotonde die het verkeer naar evenementenhal, bioscoop, sportzaak of een van de andere onderdelen van het terrein moet leiden.

Afslag 15 Breda krijgt een extra afslag naar rechts als je vanuit de richting Tilburg komt. Op die manier is het terrein direct toegankelijk, waar bouwverkeer nu nog om het Abbot-gebouw heen moet rijden.

De omvang van het geheel wordt alleen al duidelijk als je kijkt naar het totaal aantal parkeerplaatsen dat er komt te liggen: zo’n 3000 in totaal. Het eerste deel daarvan moet gereed zijn als in de herfst de Decathlon opent. Dat is dan ook het moment dat MaVer zelf de eerste heipalen slaat voor de bouw van de evenementenhal. Die moet vervolgens een jaar later open gaan.

Vanaf de zomer van 2016 wordt het sowieso drukker. Dan gaat MaVer de eerste buiten evenementen organiseren op het terrein.