Logo bredavandaag.nl
Colinda Boeren

Legale seksclubs verdwijnen uit straatbeeld

  Economie

BREDA - De legale prostitutie in Breda leidt een kwijnend bestaan. Waren er tien jaar geleden nog meerdere sekshuizen- en clubs, nu is het aantal teruggelopen tot twee. Daarmee raakt de betaalde seks uit beeld bij politie en GGD.


Breda is geen uitzondering in de regio. In Etten-Leur en Oosterhout heeft geen enkel bedrijf een vergunning voor een prostitutiebedrijf, in Drimmelen is er één, in Zundert zijn er drie. Van de grote Brabantse steden is de situatie in Tilburg en Den Bosch vergelijkbaar met die in Breda. Tilburg kent 2 van dergelijke bedrijven, Den Bosch drie.

Grote uitzondering is Eindhoven. Die stad heeft aan twintig bedrijven een vergunning verleend. Eindhoven is ook de enige stad in de provincie waar raamprostitutie is toegestaan. Anders dan Breda kent de stad ook geen maximaal aantal vergunningen, laat een woordvoerder van de wethouder weten.

Emma Mulder, sociaal verpleegkundige team seksuele gezondheid  bij de GGD,  zegt zich voor te kunnen stellen dat prostituees zich veiliger voelen in een seksclub met beveiliging dan zelfstandig werkende vrouwen op het internet. “Ik maak me zorgen om die vrouwen. In je eentje in een hotelkamer ben je toch aan de goden overgeleverd. Tegelijkertijd heb je in een hotel meer vrijheid dan in een club.”

Minder seksclubs, betekent niet minder betaalde seks, weet Mulder. Vrouwen vinden hun klanten steeds vaker via internet en spreken dan thuis of in hotel. Het sekswerk verdwijnt in de illegaliteit. “Door het illegaal maken van prostitutie verdwijnt de prostitutie zelf natuurlijk niet.”    

Lees zaterdag in BredaVandaag Weekend:
‘Hoe de hoer verdween uit Breda’

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief