de super yacht sub 3
de super yacht sub 3 U-Boat Worx

Bredaas bedrijf U-Boat Worx met nieuw privéduikbootje naar jachtenshow in Monaco

Economie

BREDA - Het is een hebbedingetje waarvan het gros van de mensheid slechts kan dromen.  De goedkoopste uitvoering kost maar liefst 1,5 miljoen euro. Met de Super Yacht Sub 3, een privéduikbootje voor drie personen, staat het Bredase bedrijf U-Boat Worx volgende maand op een grote jachtenshow in Monaco.

Daar zijn ze, dat mag duidelijk zijn, apetrots op bij het 30 werknemers tellende bedrijf aan de Oosterhoutseweg. Al een jaar of tien levert het door Bert Houtman opgerichte bedrijf  mini-onderzeeërs aan doorgaans schatrijke klanten over de hele wereld. Het zijn duikbootjes voor privégebruik.

De grootste modellen bieden ruimte aan vijf personen. Dit nieuwste type kan drie personen (een piloot en twee passagiers) diep onder water brengen. De goedkoopste uitvoering gaat 100 meter diep. De duurdere uitvoeringen van de Super Yacht Sub 3 brengen je tot 200 meter of zelfs 300 meter onder de zeespiegel.

Klanten benutten de kleine duikbootjes om de wondere onderwaterwereld te verkennen. Net zoals duikers doen, met dure pakken aan en zuurstoftanks op hun rug. Alleen zit je nu in een klein bootje, waarin de luchtdruk constant is, en waar je dus ook zo weer uit kunt stappen als je boven komt. “Je wordt niet nat, hebt alle lusten van het duiken, maar niet de ongemakken”, zegt Roy de Boer, communicatieman van U-Boat Worx.

Het bijzondere van dit nieuwe model is dat hij licht (3700 kilo) en compact (3,15 bij 2,40 meter en 1,72 meter hoog) is. Daarmee is hij makkelijk te vervoeren, op een luxe jacht. De kleur? “Hij is leverbaar in elke gewenste kleur.” Of er klanten voor zijn te vinden? “We hebben er al drie in productie en er is grote belangstelling vanuit de markt.”


De productie gebeurt gewoon in Breda, aan de Oosterhoutseweg, ver verwijderd van azuurblauwwe zeeën en kleurrijk koraal. “Dat klopt”, zegt De Boer. “Voor onze testduiken gaan we naar de Grevelingen, waar je tot 40 meter diep kunt. Als we dieper willen, gaan we testen op Malta.”

Zijn bedrijf kijkt uit naar de Monaco Yacht Show, die van 23 tot 26 september wordt gehouden in het exclusieve prinsendom aan de Middellandse Zee. “Het is de grootste jachtenshow van Europa. Vorig jaar hebben we de Super Jacht Sub 3 daar aangekondigd, nu kunnen we er het eerste exemplaar laten zien.”