Een impressie van hoe Mad Molly's er vanaf de buitenkant uit gaat zien.
Een impressie van hoe Mad Molly's er vanaf de buitenkant uit gaat zien. (Inge en Leo Martin. Photoshop: Andy Gray)

Nieuwe Irish pub in Breda; gerund door Ier

  Economie

BREDA - Ze zagen een gat in de markt; een authentieke Ierse pub openen. Maandag kregen Ier Leo Martin en zijn vrouw Inge Martin een vergunning voor hun café Mad Molly's - voormalig café Dikke - in de Schoolstraat en dat betekent dat ze officieel open mogen zodra de verbouwing klaar is.

Inge en Leo zijn niet onbekend met een leven in de horeca. Leo werkt al twintig jaar in het vakgebied, waarvan tien jaar in café de Huiskamer. De twee vonden dat het tijd werd om iets voor zichzelf te beginnen. En wat past er dan beter bij een Ier dan een Ierse pub?


Authenticiteit
Waar de authenticiteit hem in zit? Inge: “Bij binnenkomst staat een Ier achter de bar. Je vindt er hartelijkheid en gastvrijheid; een pub met karakter. Eten en drinken moet van de hoogste kwaliteit zijn. Het gaat om de beleving.” Maar is dat niet zo bij elke horecaonderneming? “Niet altijd”, meent Inge. “Sommige zaken zijn eerder gericht op snelheid of volume.”

Breda kent al een Ierse pub, genaamd O’Mearas. Alleen wordt die pub niet gerund door een Ier. “Veel gasten zullen naar beide plaatsen gaan en dat is ook prima. Ieder moet z’n eigen ding doen.”

Internationaal
Mad Molly’s richt zich vooral op internationale gasten en op Nederlandse gasten die van een internationale sfeer houden. Zo worden in de pub internationale sportwedstrijden live uitgezonden. Denk aan de Rugby World Cup die op 18 september begint. Die datum is dan ook een absolute deadline voor de opening. “Ierland is nummer 2 in rugby en de World Cup vindt plaats in Groot Brittannië. Rugby is in Ierland erg populair. Dat geldt ook voor de nationale sporten gaelic football en hurling.”

Crowdfunding
Dat Breda op een Irish pub zit te wachten, zou je op kunnen maken uit de succesvolle crowdfundingsactie. Binnen 24 uur hadden Inge en Leo de benodigde 67.000 euro bij elkaar. “Sommige mensen vertelden dat ze zo graag wilden investeren. Dat kon helaas niet meer, we hadden al genoeg. Dus ik vertelde ze dat ze in plaats daarvan wat van onze lekkere bieren of whiskeys kunnen komen drinken.”

Leuk detail: de businesscoach die het stel vanuit de gemeente begeleidt, heeft ze direct aangemeld voor een lokale wedstrijd waarin ze met honderdvijftig anderen concurreren voor de titel ‘beste start up van 2015’.