Afbeelding
Eva Meijer

Succesvolle crowdfunding voor horlogemerk Bredase vrienden

Economie

BREDA - Zet een ontwerper, fotograaf en een horlogekenner bij elkaar en dan is dit het resultaat: Camber, een Bredaas horloge met de allure van een groot merk. “Het is eigenlijk als hobby begonnen”, vertelt Bob Segers. “Maar het werd steeds leuker.” Vinden ook crowdfunders: Twintigduizend euro is al binnen.

Segers werkt al jarenlang in de juweliersbranche en deed inspiratie op in de horloges én marketing van erkende chique horlogebouwers. Het drietal, naast Segers bestaande uit vormgever Bart de Keyzer van 3rd Floor en fotograaf Eva Meijer is voortvarend aan de slag gegaan.

Inmiddels staat een volwassen ogende website met een gelikt filmpje online om founders te overtuigen. De knipoog naar de grote merken als Breitling of TAG Heuer is duidelijk aanwezig in de beleving rond het merk Camber. “Die naam komt uit de autosport, het is de mate waarin de wielen sporen”, aldus het drietal. “De techniek van het horloge, het is een quartz, maakt het meten van tijd in tienden van seconden mogelijk. Ook dat is een verwijzing naar de autosport.”

“Deze eerste serie is geïnspireerd op hill climbing, waarin autocoureurs in de jaren dertig tegen heuvels opreden in Amerika”, aldus Segers, die alvast vooruit denkt. “Een volgende serie zou geïnspireerd kunnen zijn op bijvoorbeeld de grand prix.” 

In het verre oosten werd een producent gevonden die het ontwerp kon uitvoeren. “Het horloge zelf is van een metaallegering, het voelt echt heel hoogwaardig aan”, aldus Segers. Het horloge ziet er chique uit. “We maken ook duidelijk een knipoog naar de grote merken, alleen kost ons horloge minder dan 90 euro”, vertelt de horlogeliefhebber. “Voor dat bedrag wordt hij ook wereldwijd thuisbezorgd.”

Met het eerste proefmodel werd verder ontworpen én werd via Kickstarter een crowdfunding gestart. Met succes. Twintigduizend euro aan bestellingen is al binnen, bijeengebracht door meer dan 200 ‘investeerders’. “We hebben ons doel nu op vijfentwintigduizend gezet.” 

De ‘founders’ krijgen het horloge in een boek, waarin een uitsparing is gemaakt voor het horloge én manchetknopen. “En als we ons nieuwe doel halen, dan krijgt iedereen er ook nog een bijzonder bandje erbij.”

Waar Camber toe moet leiden? “Wij hebben geen verwachtingen. Ieder van ons heeft zijn eigen werk. We zien het wel wat er gebeurt. De reacties zijn in elk geval al super positief.” In december moeten de crowdfunders van Camber hun ‘founderseditie’ thuisbezorgd krijgen.