Trotse eigenaren Restaurant Breda in Amsterdam, dat begin december opent.
Trotse eigenaren Restaurant Breda in Amsterdam, dat begin december opent. Peer de Wit/Studio Aksento

Bredase chefs openen Restaurant Breda in Amsterdam

Economie

BREDA/AMSTERDAM - Restaurant Breda aan de Singel 210 in… Amsterdam. Vreemd? Niet echt, vinden chefs Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en hun zakenpartner Johanneke van Iwaarden. Ze zijn immers alledrie Bredanaar. In december moet het nieuwe restaurant openen. “Het wordt eten op hoog niveau.”

Voor de drie is het vanzelfsprekend. “We willen aandacht besteden aan waar het allemaal begonnen is”, aldus een statement bij de bekendmaking. “Dus halen we de Parel van het Zuiden naar het noorden.”

De drie ondernemers zijn allemaal 27 jaar jong, maar beslist niet onervaren. De Beer en Van Noortwijk zijn al mede-eigenaar van Guts & Glory in Amsterdam, en tilden eetcafé Daalder in de hoofdstad al naar een verrassend hoog niveau, aldus onder meer Johannes van Dam in een recensie. Als ‘Breda’ in december opent, stoppen ze bij Daalder, maar worden ze ook alleen eigenaar bij Guts & Glory.

“We werken al negen jaar in Amsterdam”, vertelt Guillaume de Beer vanaf hun vakantieadres. Samen met Freek stond hij achter het vuur bij Daalder en Guts & Glory. “Mijn vriendin Johanneke werkte na haar studie bedrijfseconomie bij DTZ Zadelhoff, maar stapt nu ook volledig in. Ze was al mede-eigenaar bij Guts & Glory.”  

De naam Breda is dus logisch. “Naast ons drieën komen nog meer mensen uit ons team bij Breda uit Breda”, vertelt De Beer. Het restaurant krijgt de sfeer die geassocieerd wordt met de stad waar ze vandaan komen. “Bourgondisch, niet in de zin van veel eten, maar wel van goede wijnen en gericht op mensen die van lekker eten houden. Ook de gezelligheid willen we hebben.”

Het pand aan de Singel, op minder dan vijf minuten lopen van het Paleis op de Dam, is daarvoor al bijna geschikt. “We gaan het schilderen en wat balken aanbrengen om het echt knus te maken.” Er is voor zeventig gasten plaats. “En bij een goede planning kunnen we 100 mensen op een avond ontvangen”, verwacht de chef.

Wat krijgen de gasten in Breda op hun bord. “Eten op hoog niveau”, stelt chef De Beer, die door culinair journalisten al getipt werd voor een Michelinster bij Daalder. “Geen honderd smaakjes en bloemetjes op je bord, maar twee of drie dingen. Simpelheid, waar het draait om de bijzondere smaak.”

De drie hebben er veel zin in. “Het gaat hard nu, maar het is altijd goed gegaan. Wij zijn ambitieus”, geeft hij vol vertrouwen aan. Een terugkeer naar Breda zit er voorlopig niet in waarschijnlijk? “Ik moet toegeven dat ik een fantastische jeugd heb gehad in Breda en als ik later kinderen heb, is het de mooiste plek ter wereld om ze op te laten groeien. Dus wie weet. Een restaurant Amsterdam in Breda? Dat kan ik niet beloven.”