Afbeelding
Tessa Gorissen

‘Bij een perfect getapt biertje komt heel wat kijken’

Economie

BREDA - Ruim 70 horecamedewerkers hebben zich dinsdagmiddag in bar-dancing Kerkplein verzameld voor de strijd ‘Wie wordt Breda's Beste Biertapper?’ Gejuich klinkt door het hele café als de biertjes geserveerd worden aan de jury.

De deelnemers staan vol spanning te kijken naar zowel de schermen als de tap waar het allemaal te doen is. Een van de deelnemers is namens Café De Bruine Pij net bezig met het laatste biertje, waarna deze voor de jury wordt neergezet. "Kom op, je kan het", roept een van zijn collega's.

Na een luid applaus wordt hij door de volgende deelnemer afgewisseld. Ondertussen klinkt geroezemoes in de zaal. "Ik kan zo geen biertje tappen hoor", zegt Saskia Bruijn, een van de toeschouwers. Zij is afgekomen op het applaus wat tot buiten te horen is. "Ik ken hier niemand, maar het is zeker leuk om te zien."

"Barpersoneel en ondernemers tonen hier dat ze kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Want, zo blijkt, bij een perfect getapt biertje komt heel wat kijken", vertelt organisator Bas Schampers.

Van alle deelnemers worden er drie gekozen die Breda mogen vertegenwoordigen tijdens het NK op de Horecava in januari. Hier strijden zij om de titel 'Beste Biertapper van 2016'.

Na de eerste ronde worden de 21 barmannen en -vrouwen voor de volgende ronde bekend gemaakt. Iedereen omhelst elkaar als ze elkaars naam voorbij zien komen op het scherm. "Je bent erbij, man", roept een van de Zeezicht-deelnemers tegen degene naast zich. De grote nummer een van de eerste ronde is Bram de Weert van Café De Bruine Pij.

Ook de tweede ronde gaan de horecamedewerkers opnieuw de strijd met elkaar aan. Twee fluitjes en twee vaasjes, dat is de opdracht. “Er wordt gekeken naar een goede schuimkraag, naar hygiëne en naar de manier van tappen, maar ook tempo en gastvrijheid spelen een grote rol", vertelt Schampers.

Uiteindelijk starten de acht besten van deze dag rond de klok van 18.00 uur aan de finale. Na vele biertjes tappen eindigt Joost Timmers van de Boterhal op nummer 1. Hij gaat zijn zaak vertegenwoordigen op de Horecava. Simone Broek gaat namens 't Hart van Breda naar het NK.