Gerechtsgebouw Stationslaan-Belcrumweg.
Gerechtsgebouw Stationslaan-Belcrumweg. inBalans/A2 Studio Rotterdam

Twee jaar durende bouw gerechtsgebouw start in maart 2016

Economie nieuwbouw

BREDA - De bouw van het 66 meter hoge gerechtsgebouw op de hoek van de Stationslaan en de Belcrumweg start maart komend jaar. De voorbereidingen voor de bouw beginnen al in januari.

Dat heeft de gemeente Breda namens het consortium InBalans bekend gemaakt. InBalans, waarin VolkerWessels, Facilicom en Macquarie Capital Group samenwerken, vertelt tijdens een informatiebijeenkomst op 23 november in PodiumBloos over de procedures en planning en de hinder die de bouw kan opleveren.

Het eerste zichtbare werk in januari bestaat uit de bouwplaatsinrichting. “Wij plaatsen bouwhekken, maken het terrein gereed voor de funderingswerkzaamheden en brengen bouwwegen aan”, aldus het consortium in het bouwschema. “Daarna wordt gestart met de funderingswerkzaamheden.”

De ruwbouw, die in mei 2016 start, en de gevel van het Gerechtsgebouw worden grotendeels geprefabriceerd uitgevoerd. “Hierdoor kan er in een hoog tempo worden gebouwd en is de kwaliteit van deze producten hoogwaardiger dan wanneer deze op de bouwlocatie worden gemonteerd of gemaakt.”

Na het aanbrengen van dakbedekking starten het consortium in februari 2017 met de afbouw, het installeren van alle technische installaties en het inrichten van het gebouw. Ook wordt vanaf dan het buitenterrein ingericht. De oplevering van het totale pand, waarin naast de nieuwe rechtbank ook het Openbaar Ministerie en de Raad voor Kinderbescherming komen,  staat gepland voor eind maart 2018.