foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Aantal woningverkopen Breda stijgt met 39%

Economie

BREDA - Het aantal woningverkopen in Breda is in het derde kwartaal van 2015 met 39% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit de analyse van de verkoopcijfers door Van der Sande Makelaars, Dynamis en de NVM.

In het derde kwartaal van 2015 zijn 631 woningen verkocht. Dat is dus 39% meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar iets minder dan het tweede kwartaal van dit jaar. Die lichte daling kan volgens de onderzoekers te maken hebben met de strengere financieringeisen die sinds 1 juli worden gehanteerd.

Het aantal te koop staande woningen is met 215 woningen afgenomen de afgelopen periode. Dat is een daling van 11%. Per 1 oktober stonden er in Breda 1728 bestaande woningen te koop. “De aanboddaling wordt veroorzaakt door een stabiel aantal verkopen in het derde kwartaal, terwijl het aantal nieuw in het aanbod genomen woningen is achtergebleven ten opzichte van het voorgaande kwartaal”, staat te lezen in de analyse. Makelaar Pieter Ahsman van Van der Sande Makelaars ziet nog enige verbetering. "Doordat nieuwbouw beter verkoopt, zoals de Remise Breda, komen er ook andere koopwoningen op de markt." 

De daling van het aanbod geldt voor alle type woningen. Met het aanbod name hoekwoningen en twee-onder-eenkapwoningen daalde met respectievelijk 47% en  43%. “Dat betekent dat de krapte op de Bredase woningmarkt langzaamaan terugkomt. Echter, tot op heden blijft nog wel sprake van een kopersmarkt.”  De verkooptijd van woningen loopt terug. De gemiddelde woning verkoopt in Breda een maand sneller dan vorig jaar.

Het mindere aanbod en de kortere verkooptijd zorgen voor een iets hogere verkoopprijs. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 0,5%. Op jaarbasis is er sprake van een stijging van 3%. “Deze prijsstijging bevestigt het beeld dat de woningprijzen herstel laten zien op de Bredase woningmarkt.”

“Breda doet het goed, zeker ten opzichte van andere gemeenten”, aldus Ahsman. Hij kan de toegenomen verkoop goed verklaren. “Breda heeft het ook in crisistijd beter dan gemiddeld gedaan, onder meer vanwege de scholen en de ligging van de stad.