Coen Bastiaansen van De Gastronoom.
Coen Bastiaansen van De Gastronoom. Wijnand Nijs

Nominatie Breda Pluim: De Gastronoom

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De nominatie van deze week: De Gastronoom.

Delicatessen en gezondheidswinkel De Gastronoom is al ruim veertig jaar te vinden in de Wilhelminastraat. De grote winkelruimte heeft naast het gedeelte met delicatessen als noten, kaas, wijn en ambachtelijke vleeswaren, alle pijlers gericht op reformproducten. Dit zijn producten voor een natuurlijke leefwijze. Bijvoorbeeld onbewerkte voedingsmiddelen (zonder kunstmatige toevoegingen) of homeopathische geneesmiddelen. Het aanbod bestaat in De Gastronoom dan ook uit natuur- en dieetvoeding, vitamines en voedingssupplementen, diverse soorten kruidenthee, natuurlijke cosmetica en verzorging voor het lichaam en glutenvrije producten.

Eigenaar Coen Bastiaansen begroet de Breda Pluim-reporter al snel na binnenkomst en vraagt geïnteresseerd of hij ergens mee kan helpen. Er zijn zo veel producten in de winkel aanwezig dat je niet goed weet waar je moet beginnen als je niet speciaal naar iets op zoek bent. Maar de enorme hoeveelheid aan producten is volgens Bastiaansen nou juist de bedoeling. “Dan heeft iedereen tenminste ruim de keuze ”, zegt hij glimlachend.  “Kijk even op je gemak rond!” Daarna geeft hij een andere klant kundig advies over de werking van een bepaald voedingssupplement.

In de tijdsgeest waarin men steeds meer bezig is met gezonde voeding, is het imago van een dergelijke winkel allang niet meer stoffig, maar juist populair voor de healthy-foodfanaten die hier alles in één keer kunnen inslaan. ‘Superfoods’ als gojibessen, hennepzaad en Chia-zaadjes, maar ook emmers met kokosolie en ‘Raw cacao nips’: het is allemaal te koop. Mensen met een glutenvrij dieet, kunnen terecht voor glutenvrije ingrediënten en producten. Achterin de winkel is zelfs een supermarktje ingericht met versproducten.

De Gastronoom voelt als een soort combinatie van een slagerij, minisupermarkt en natuurwinkel. De sfeer is de winklel vrij neturaal, maar je komt hier duidelijk met een doel. Wanneer je echt gericht naar iets op zoek bent in de natuurvoeding, kun je hier zonder twijfel slagen. 

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. In de aanloop naar de uitreiking van de Pluim op 14 maart 2016 volgt een verkiezing en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.

Volg BredaPluim ook op Facebook.