Logo bredavandaag.nl
Theo Herrings

‘Dat DELA niets verandert aan huurprijzen herken ik wel’

  Economie

BREDA - Leegstand kenmerkt winkelcentrum Heksenwiel in de Haagse Beemden. Voornaamste oorzaak? De onveranderd hoge huurprijzen, blijkt uit reacties van de vertrekkers. Maar hoe staat het ervoor met andere winkelcentra die onder eigenaar DELA Vastgoed vallen?


Dat DELA Vastgoed vasthoudt aan de huurprijzen, merken ook winkelcentra elders in het land, die eveneens eigendom zijn van DELA.

Zoals het sinds 2012 geopende winkelcentrum Meerhoven in Eindhoven: “Ik gok dat hier zeker de helft leegstaat”, vertelt de eigenaresse van Bakkerij van Heeswijk. “Er zit weinig schot in de zaak.” Ook daar lijkt DELA niet echt van plan wat met de huur te doen. “Volgens mij blijven de prijzen ook hetzelfde”, weet de bakker.

Bij winkelcentrum Brouwhorst in Helmond hetzelfde verhaal. “Dat DELA niets aan de huurprijzen wil veranderen herken ik wel”, vertelt Aad Wijtman namens het winkelcentrum. Met de leegstand daar valt het wel mee. “Bij ons staan momenteel maar twee panden leeg van de in totaal 23 panden.”

Al veel ondernemers hebben winkelcentrum Heksenwiel verlaten. Inmiddels staan meer dan tien panden leeg, waarvan enkele al meerdere jaren. In juni 2015 gooide boekhandel Van Kemenade en Hollaers de handdoek in de ring. Zij lieten destijds weten: "In 21 jaar dat we er hebben gezeten is de huur geïndexeerd en is de trafic afgenomen."

Daarnaast liet Pets Place in december 2015 weten ook te twijfelen aan het verblijf in de Haagse Beemden. “Na zelf op alle fronten bezuinigd te hebben en op allerlei manieren geprobeerd te hebben het klantenbestand te vergroten, is er voor ons op dit winkelcentrum geen toekomst meer”, verklaarde de eigenaar.

Het probleem van Heksenwiel lijkt op zichzelf staand binnen Breda, de Lunet, met geheel eigen problematiek buiten beschouwing latend. ASR Vastgoed, eigenaar van winkelcentrum Hoge Vucht in Breda-Noord, kijkt tegen een heel ander winkelcentrum aan.

De formule van ASR? “Wij zorgen ervoor dat Hoge Vucht schoon blijft, we ondersteunen promotie van het winkelcentrum op internet en in folders en we zorgen voor goede inrichting, decoratie en muziek om de sfeer in het winkelcentrum te bevorderen”, vertelt Daan Wentholt namens ASR Vastgoed. Over de precieze huurprijzen die gelden voor de winkels wil ASR niet veel kwijt. “Al zijn er geen recente wijzigingen in de huur geweest”, aldus Wentholt.

De herontwikkelingsplannen omtrent winkelcentrum Heksenwiel worden op maandag 22 februari om 19.00 uur gepresenteerd aan de ondernemers. Deze dinsdag spreken de raadspartijen over het voorstel van het college om bijna een miljoen euro in de openbare ruimte van winkelcentra Heksenwiel, De Berg, Tuinzigt en De Donk te steken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief