Logo bredavandaag.nl
Wim van de Donk en Paul Depla luisteren naar de uitleg van Jeroen van Glabbeek over big data.
Wim van de Donk en Paul Depla luisteren naar de uitleg van Jeroen van Glabbeek over big data. (Wijnand Nijs)

‘Tijd dat er een muur om Brabant stond, is voorbij’

  Economie

BREDA - Bedrijven uit Breda en de rest van Brabant moeten gebruikmaken van elkaars kracht. Daarbij moeten de ondernemers zich ook niet blindstaren op de eigen gemeente, aldus commissaris van de koning Wim van de Donk. “De tijd dat er een muur om Brabant stond, is voorbij.”


Van de Donk onderschreef het belang van samenwerking tussen bedrijven in de regio tijdens een bijeenkomst donderdagochtend in Breda. Bij technologiebedrijf CM gaf City of Imagineers (COFI) een toelichting over de samenwerking in de creatieve sector in Breda.

Deze ondernemersvereniging voor de creatieve sector heeft inmiddels 120 leden. Dat werpt zijn vruchten af, stelde voorzitter Sjef Kuijsters. “Je ziet steeds meer consortia ontstaan die samen een propositie maken.”

Ook Jeroen van Glabbeek, CEO van CM en tevens voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgevers (BZW) onderstreepte het belang van die samenwerking in de regio. “Als in Eindhoven een bedrijf een miljardenorder krijgt, profiteren andere bedrijven daarvan mee”, verwees hij naar ASML. “Dat kan hier beter. We zoeken het vaak ver weg, maar de goede mensen zitten ook echt in Breda.”

Van de Donk voegde geregeld de daad bij het woord door te wijzen op bedrijven die volgens hem aansloten bij voorbeelden die genoemd werden. “In Brussel heb ik daar onlangs nog over gesproken: regionomics. Focus op een verhaal, maak keuzes, gun elkaar wat. Je moet samen delen om te kunnen vermenigvuldigen. Mijn aanbeveling? Zoek verbindingen.”

Kuijsters vroeg Van de Donk om zo’n verbinding. Hij vertelde over een samenwerking die in Breda is ontstaan op het gebied van gezondheid. “Het zou mooi zijn als wij daar pilot in kunnen zijn in Brabant.” Hij ziet kansen in de samenwerking tussen Eindhoven, Tilburg en Breda. “In Eindhoven zit kennis van de techniek, in Tilburg over gedrag en in Breda imagineering.”

Wethouder Miriam Haagh, samen met collega’s Boaz Adank, Marianne de Bie en burgemeester Paul Depla aanwezig bij de sessie, is helder over de rol van de provincie. “Zorgen dat de juiste mensen bij elkaar gebracht worden.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief