Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Nieuw 'broodfonds' voor Bredase ondernemers in de maak

  Economie

BREDA - Wie ZZP'er is, verzekert zich vanwege hoge kosten vaak niet tegen arbeidsongeschiktheid. Het landelijk succesvolle broodfonds wil hier een antwoord op zijn. Zelfstandige ondernemers verenigen zich, zodat ze elkaar financieel kunnen helpen wanneer iemand ziek wordt. Ook regio Breda krijgt zo'n broodfonds.


Een informatiebijeenkomst over het alternatieve sociale vangnet vindt plaats op 20 april. De bijeenkomst is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. “Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Het principe van het broodfonds draait vooral op onderling vertrouwen. Een broodfondsgroep telt minimaal twintig leden voor voldoende draagkracht en maximaal vijftig zodat er sociale controle gehouden kan worden. Een van de kernen van het broodfonds is namelijk betrokkenheid met elkaar. Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF.

De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. Omdat de ondernemers in de groep elkaar kennen, kan de betrouwbaarheid van de deelnemers goed ingeschat worden en is er een kleinere kans op misbruik van het schenkgeld, stellen de initiatiefnemers.

De informatieavond op 20 april vindt plaats in het Apollo Hotel en start op 19:30 uur.  Aanmelden kan via info@broodfonds.nl

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief