Logo bredavandaag.nl

Eigenaar Café de Speeltuin: ‘Ik heb m’n rug altijd recht gehouden’

  Economie

BREDA - Ronald Verlinden, eigenaar van Café de Speeltuin is niet zomaar een horecaondernemer. Hij heeft het behoud van de rock-cultuur in Breda tot zijn persoonlijke missie gemaakt. “Mijn hart zit in de rockscene”, aldus Verlinden.


Al moest Café de Speeltuin afgelopen weekend na meer dan 18 jaar haar deuren sluiten, Verlinden kan zichzelf tenminste nog recht in de spiegel aankijken. “Ik heb mijn rug altijd recht gehouden en zal nooit concessies doen”, zegt de ondernemer.

Met concessies doen, bedoelt Verlinden het café aanpassen voor een commercieel publiek. Of, zoals de eigenaar het zegt: ‘een 538-café worden’. “Ik wil de jeugd iets geweldigs mee geven en ze meer bieden dan die 538-troep.”

Gevecht met de gemeente

Over de samenwerking met gemeente Breda is Verlinden alles behalve tevreden. “De gemeente doet alsof horecaondernemers criminelen zijn”, aldus de eigenaar van het rockcafé.  

Verlinden vertelt dat hij één van de weinige ondernemers in de binnenstad was die zich gelijk aan het rookverbod hield. “Soms ontstond er een opstootje met een klant die per se een sigaretje wou opsteken. Vervolgens komt de politie met een wijzende vinger verhaal bij mij halen.”  

Verlinden is zijn vertrouwen in besturend Breda volledig kwijtgeraakt toen de ondernemer zijn nachtvergunning voor café Dos Amigos moest inleveren. Aanleiding waren door de gemeente geconstateerde overtredingen door de beveiliging. “Vooral nadat de Graanbeurs gewoon open kon blijven na dat massale gevecht, vraag ik me helemaal af waar de gemeente mee bezig is”, aldus Verlinden.

Belangrijk voor Breda

Verlinden noemt het sluiten van Café de Speeltuin het verdwijnen van een historisch monument in Breda. “Het café was belangrijk voor de stad. Wij konden een podium bieden voor het Bredase talent.”

In de Speeltuin traden regelmatig bandjes van binnen en buiten de stad op, die jamsessies en livemuziek verzorgden.

In een open brief aan de eigenaar schrijft trouwe bezoeker Tim Dekker: “Ik ben je enorm dankbaar voor het openstellen en het maken van een podium waarop een muzikant van wel niveau dan ook zich erg thuis voelt.” Dekker heeft in de Speeltuin voor het eerst basgitaar leren spelen.

Eén grote familie

Dat het café geliefd was, blijkt uit de honderden reacties op facebook onder de mededeling dat het café gaat sluiten. Verlinden noemt de mensen die naar het café waren niet zijn klanten, maar leden van de Speeltuin familie. “Mensen kwamen hier als individu binnen en werden gelijk opgenomen in de gezelligheid”, aldus de eigenaar.

Twee trouwe bezoekers van het rockcafé hebben een reddingsactie opgezet. Met de donaties die worden binnengehaald hopen ze een doorstart van het café te kunnen financieren. De initiatiefnemers roepen op ‘om het onmogelijke mogelijk te maken’ en ‘het nostalgische stekkie te doen herrijzen.’

Verlinden hoopt dat het lukt. Zelf gaat hij er ook alles aan doen.

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief