De huidige eigenaars van Netvlies. Links en tweede van rechts oprichters Jeroen Thoolen en Jochem Vlemmix. Tweede van rechts en geheel rechts Philip Lomans en Tomas van den Nieuwendijk. foto Wijnand Nijs
De huidige eigenaars van Netvlies. Links en tweede van rechts oprichters Jeroen Thoolen en Jochem Vlemmix. Tweede van rechts en geheel rechts Philip Lomans en Tomas van den Nieuwendijk. foto Wijnand Nijs

Bredase bedrijven Netvlies en De Groot voorbeeld voor innovatief werkgeverschap

Economie

BREDA - Netvlies Internetdiensten en De Groot Lastechnieken uit Breda zijn door de provincie benoemd tot ambassadeur op het gebied van innovatief werkgeverschap. Zij kregen de titel ‘Brabants Beste’, samen met 44 andere bedrijven.

Doel van het ambassadeurschap is andere werkgevers te inspireren en op die manier te werken aan een sterke en sociale regionale economie. Netvlies was vorig jaar ook al ambassadeur, voor De Groot Lastechniek is dit het eerste jaar.

Netvlies is volgens de provincie een voorbeeld van sociale innovatie. Het bedrijf heeft sinds 2012 het werk anders georganiseerd, onder meer door te gaan werken met coaches in plaats van managers. “We werken met eigenaarschap, waarmee we het ondernemerschap binnen het bedrijf stimuleren”, licht Philip Lomans toe. “Dat betekent onder meer dat we onze mensen meer vrijheid geven en werken vanuit vertrouwen. En dat werkt.”

Lomans vertelt het verhaal van Netvlies inmiddels op meerdere plaatsen in het land. Het vertellen van het verhaal is ook het doel van de provincie. “Maar hoe je dat doet, dat is aan jouw. Inmiddels is het deel van mijn werk.” Het verlengde ambassadeurschap als Brabants Beste ziet hij als een mooie erkenning.

De Groot Lastechniek is ambassadeur vanwege de manier waarop het bedrijf omgaat met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Onder de ambassadeurs zitten ook bedrijven die voorop lopen met flexicurity, een combinatie van vast en flexibel werk. Ook vanuit reshoring, het terughalen van werk uit lagelonenlanden, zijn ambassadeurs gevonden.