Afbeelding
Wijnand Nijs

Contouren ZonneWIJde zichtbaar op Steenakker

Economie

BREDA - De contouren van het zevenduizend zonnepanelen tellende zonnepark ZonneWIJde worden steeds beter zichtbaar op Steenakker. Op de driehoek tussen Backer en Ruebweg en het bedrijventerrein wordt hard gewerkt.

Wolken stof waaien er deze middag over de lap grond die over enkele weken schittert in de zon. Een traktor met grasmaaier maakt korte metten met het gras dat toch zeker twee kontjes hoog was. In volle vaart stuift hij over het braakliggend stuk grond.

Andere werklui zijn bezig met het in de grond drijven van palen voor de noodzakelijke omheining. Met een stuk pijp worden de palen op gelijke afstand van elkaar geplaatst. Even verderop liggen de hekken klaar die het terrein moeten afschermen van zonnepaneeltoeristen.

Het terrein aan Steenakker lag al jaren braak. Officieel is het bestemd voor bedrijven, maar daarvoor was de belangstelling gering. Bovendien is het beleid van de gemeente Breda ten opzichte van de uitgifte van bedrijventerreinen de afgelopen jaren danig gewijzigd.

De focus ligt nu meer op een andere driehoek, namelijk tussen de Princenhagelaan en de A16. Precies daar zou de ZonneWIJde eerste landen. De ontbrekende infrastructuur verhinderde een snelle aanleg.

Op Steenakker kan meteen wel ingeplugd worden als de panelen op zijn plek liggen. Op die manier hebben de mensen die via crowfunding hebben ingetekend hun deel duurzame stroom nog deze zomer te pakken.