De oplevering van de Gasthuyspoort, 22 juli 2016.
De oplevering van de Gasthuyspoort, 22 juli 2016. Wijnand Nijs

Alle woningen Gasthuyspoort opgeleverd voor bouwvak

Economie

BREDA - Slopen en opleveren gaan deze week hand in hand aan de Vlaszak. Bouwer/ontwikkelaar Maas-Jacobs leverde na iets meer dan anderhalf jaar bouwen de 44 woningen bij de Gasthuyspoort op aan de kopers.

Gelijktijdig mocht wethouder Patrick van Lunteren symbolisch nog een hap nemen uit het pand van Hendriks op de hoek van de Catharinastraat en de JF Kennedylaan. Daar keken de toekomstige bewoners met een glas in de hand hoe het gebouw met rasse schreden verdwijnt. Na de zomer start daar als het goed is de bouw.

Terwijl de eerste bewoners van de Lofthuyzen in het voormalige pand van de sociale dienst rondlopen, spreekt wethouder Alfred Arbouw complimenteuze woorden voor Maas-Jacobs. “Van idee naar realisatie in vier jaar tijd is uitzonderlijk”, sprak hij. Dat kon door gebruik te maken van het bestaande pand en de bestemming die al op het pand rustte.

Wie rondloopt in de Wijngaardhof, zoals de binnentuin achter de Gasthuyspoort heet, ziet het verschil met vroeger. Ook Arbouw haalde dat nog even aan. “‘s Avonds dacht je toch, laten we maar even via de Veemarktstraat lopen.”

Ook dat is een transformatie. Nu staat er nog een kraan, ligt er nog een hoop stenen en is het nog een bouwplaats in afronding. Toch is de aantrekkelijkheid van deze nieuwe binnentuin al te zien. Die wordt nog groter als ook de bisschop zijn tuin opent voor het publiek.

Dan hebben ook de bewoners van de in een dubbele L-liggende geschakelde herenhuizen een prachtige voortuin. De binnentuin is ook meteen onderdeel van de Groene Poort, zoals het winkel- en horecagebied onder de Gasthuyspoort genoemd wordt. Daar grenzen Pasta Kantine en bakkerij Vroomans aan de doorgang tussen Veemarktstraat en parkeerplaats Beyerd.

In de winkelplint zijn nog enkele panden te huur. Maar niet lang meer, gaf directeur René Maas aan in zijn toespraak tot bewoners.