Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten

Gemeente zoekt nieuwe projecten voor re-integratie in banenmarkt

Economie

BREDA - De Gemeente Breda stelt voor het derde jaar op rij subsidie beschikbaar voor vernieuwende projecten die eraan bijdragen dat mensen met een uitkering weer aan het werk komen. Het gaat om een bedrag van €225.000.

Voorstellen voor nieuwe projecten kunnen worden ingediend vanaf 1 augustus tot en met 31 december van dit jaar. Wethouder Marianne de Bie van Werk en Inkomen: “Het re-integratieproject De Proeftuin blijft belangrijk om mensen die in een uitkering zitten te activeren en betrokken te houden bij de samenleving. Met als doel dat ze uiteindelijk een baan vinden.”

Over de nieuwe projecten zegt De Bie het volgende: “We zijn expliciet op zoek naar projecten met een vernieuwende aanpak. Belangrijke succesfactor is dat deelnemers zelf echt gemotiveerd zijn om mee te doen. Dan is de kans op succes en op een baan het grootst”, aldus de wethouder.

Een voorbeeld van een geslaagd project met een innovatieve insteek is ‘Op de ladder naar succes’ van stichting Nelis waarbij moeilijk bemiddelbare jongeren zijn opgeleid als glazenwasser. Dit project heeft inmiddels al een vervolg gekregen.

Ook zijn vanuit de re-integratie proeftuin twee sociale coöperaties opgericht waar mensen met behoud van hun uitkering collectief kunnen ondernemen. Een uniek model in Nederland dat nu in diverse steden navolging krijgt.