Logo bredavandaag.nl
Het terrein van de voormalige suikerfabriek van CSM aan de Markkade. Sinds de sloop in 2009 ligt het terrein braak.
Het terrein van de voormalige suikerfabriek van CSM aan de Markkade. Sinds de sloop in 2009 ligt het terrein braak. (Wijnand Nijs)
CSM-terrein

CSM-terrein krijgt kunstwerk met zwevende ijzeren letters 'Ik ga via Breda'

  Economie

BREDA - De grootse leegheid van het CSM-terrein krijgt een tijdelijke invulling in de vorm van tot wel vier meter grote ijzeren letters. De letters vormen de zin 'Ik ga via Breda'. De letters worden 's avonds uitgelicht zodat lijkt of ze zweven. 


Afhankelijk van de plaats van de letters komen ze op een stellage van drie meter hoog te staan. "De letters komen in de diepte op het terrein te staan", vertelt kunstenares Nina Lenting. De kleinste letter staat daarbij op een paal van vier meter hoog, de grootste op de grond, zodat ze allemaal even groot lijken. "Dat was nog wel even rekenen", vertelt ze. Uitgangspunt was het perspectief. "Dat is voor alle treinreizigers hetzelfde." De letters staan 30 meter uit elkaar. "Waardoor het hele terrein is gevuld."

Door de aanlichting lijkt het met name tijdens de avond en de nacht of het kunstwerk boven het landschap zweeft. “Doordat de letters niet op één lijn staan en verschillende grootte hebben wordt bij het langsgaan een driedimensionaal effect bereikt.”  Het letterspel 'Ik ga via Breda' is ‘anamorphic art’, een kunstvorm die permanente zichtbaarheid en verwondering nauw met elkaar in verband brengt. "Het wijst de reizigers er ook op dat ze via Breda gaan."

Voor het werk, dat gemaakt wordt door voormalig St. Joost student Nina Lenting, is 35-duizend euro gereserveerd. Breda heeft met Corbion, de eigenaar van het terrein, overeenstemming bereikt over de plaatsing voor een jaar en mogelijk langer als er geen bestemming voor de betreffende gronden is. "Vanwege de tijdelijkheid heb ik ook gekozen voor onbewerkt metaal, zodat het gaat roesten. Dat past ook bij het industriële van de locatie."  

Het kunstwerk is naar verwachting eind augustus klaar en geplaatst. “Ruim voor de officiële opening van het station”, schrijft het college. Die opening staat gepland voor 8 september.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief