Hanneke van Bokhoven

Na bijna 70 jaar doet Radio Beurs Rhee zaterdag het licht uit

  Economie

BREDA - Eigenaresse Ina Rhee staat nog maar een aantal dagen achter haar vertrouwde toonbank in Radio Beurs Rhee op de Karnemelkstraat. De deuren van de electronicaspeciaalzaak sluiten namelijk na bijna 70 jaar. Zaterdag 9 juli is de laatste kans om de winkel een bezoekje te brengen.


Ina (67) sluit de zaak, die vol staat met diverse electronica-onderdelen, met een dubbel gevoel. Ze kijkt uit naar haar pensioen, maar vindt het ook erg jammer dat het doek is gevallen voor Radio Beurs Rhee. Toch ziet ze de toekomst positief tegemoet. “Ik heb 52 jaar lang in de winkel gestaan. Ik kan na al die jaren iets leuks gaan doen in mijn vrije tijd. Het afgelopen jaar heb ik maar drie dagen vakantie gehad”, geeft ze glimlachend aan. “Maar ik ben geen enkele keer chagrijnig naar mijn werk gegaan.”

Op 16 mei 1949 werden Ina’s ouders Ben en Annie Rhee eigenaar van de in 1937 opgerichte Radiobeurs, toen nog in de Reigerstraat 28. Op 30 juni 1960 openden ze nog een pand op de Reigerstraat 11 om ook te beginnen met de verkoop van TV’s, radio's en huishoudelijke apparatuur. Op 19 november 1970 verhuisde Radio Beurs Rhee naar de Karnemelkstraat 10.

Ina Rhee zelf kwam officieel in dienst op 1 augustus 1964, maar ze hielp haar moeder al vaker in de winkel. Nadat haar vader in 1978 overleed, heeft ze samen met haar moeder en een personeelslid de zaak voortgezet. Annie Rhee stond tot haar 87e in de winkel. Vanaf 2001 runde Ina de winkel met personeel en in de laatste zeven jaar deed ze dat in haar eentje. “Toen ik 25 jaar in dienst was verwachtte ik wel iets speciaals van mijn moeder. In de plaats daarvan zei mijn moeder tegen mij dat ik wel eens had mogen trakteren”, zegt Ina lachend.

Het pand aan de Karnemelkstraat is inmiddels verkocht en op 31 juli moet Rhee de sleutels overdragen. “Ik weet nog niet wat de plannen van de nieuwe eigenaar zijn. Ik heb gehoord dat er boven de winkel appartementen komen en dat de benedenverdieping wel een winkelbestemming krijgt.”

Rhee heeft al veel bedroefde reacties gekregen vanuit haar trouwe klantenkring. “Mensen komen soms van ver. We zijn tenslotte erg bekend in Breda en omgeving. Ze vinden het jammer dat de winkel niet blijft voortbestaan.”