Afbeelding
Stadsfotograaf Breda

Reacties op Verhaal van Breda: ‘Goed dat je lef toont’

Economie

BREDA - Breda moet zich positioneren als ‘Internationale Schakelstad’, waar onder meer de ligging in Europa en in het groen meer moeten worden verzilverd. Dat is het Verhaal van Breda, dat burgemeester en wethouders deze woensdag hebben gepresenteerd. “Nu komt het aan op keuzes maken.”

In de zaal enkele tientallen Bredanaars die op enig moment zijn geïnterviewd voor de totstandkoming of die hebben deelgenomen aan werksessies. Wouter Schelvis, adviseur toegankelijkheid en mobiliteit bij Zet is een van hen. Hij is enthousiast. “Het is goed dat je een keer lef toont. We hebben genoeg om trots op te zijn, goede hogescholen, een atletiekvereniging die als voorbeeld wordt gezien. Dit geeft energie.”

Schelvis nam deel aan een van de gesprekken over Het Verhaal. “De Central Parkachtige sfeer, de groene long, chillen in Breda, waar veel wordt gesport. Leuk dat dat terugkomt.”  D66-fractievoorzitter Tim van het Hof sprak van een herkenbaar verhaal. “Nu is het zaak om er een duurzame invulling aan te geven.”

“Ik heb hier met smart op gewacht”, geeft coördinator citymarketing Leo Grunberg aan. Tegelijkertijd is dit nog maar het begin, stelt hij. “Breda moet nog scherpe keuzes maken. Nu moeten we met beeldtaal aan de slag, welke strategieën ga je uitzetten? Schakelen is wat mij betreft co-creëren en innoveren. Nu moet je met middelen schuiven en thema’s creëren.”

'Nu moeten we met beeldtaal aan de slag, welke strategieën ga je uitzetten?'

Ook NAC-directeur Justin Goetzee geeft aan dat het nu aankomt op keuzes maken. “Ik zie het als een marketingplan. Dat maakt ook dat je nee zegt tegen sommige zaken. Daar zal niet iedereen even blij mee zijn.”

Voor twee van de drie speerpunten ziet Grunberg direct invulling. “Logistiek en vrije tijd, dat is helder. We zijn de schakel tussen Rotterdam en België en naast Maastricht de enige stad met een treinverbinding met België. Maak daar meer gebruik van. Dat is een pré ten opzichte van andere steden.”

Goetzee roemt de manier waarop het verhaal tot stand is gekomen. “Met veel inspraak van bedrijven, dat is echt van deze tijd.” Dat vindt ook Dennis Elbers. Hij was bij zo’n tien bijeenkomsten aanwezig, waar vertegenwoordigers uit alle sectoren hun zegje mochten doen. “Het is gedurfd. Hoe meer je mensen erbij betrekt, hoe hoger de verwachtingen kunnen worden. Het was makkelijker geweest om dit met drie mensen in een hokje te verzinnen.”

Arend Hardorff (NHTV) vraagt zich af hoe de uitwerking van de plannen gaat lopen. “Ik zie het politieke debat al voor me. Iedereen vraagt om zijn eigen zaken, zoals duurzaamheid en diversiteit.” Positief noemt hij de term schakelen. “Dat is een werkwoord en veronderstelt activiteit. Waarop geschakeld wordt is me nog niet helemaal duidelijk.”

Volgens Hardorff is het positief dat Breda zich niet vastpint op een sector. “Dat is krampachtig. Rotterdam is ook niet alleen havenstad, zoals Eindhoven niet alleen high-tech is. Op deze manier biedt het ruimte.”