Initiatiefnemers The First Step To: Grace Boldewijk, Astrid Belgrave en Romano Krenten.
Initiatiefnemers The First Step To: Grace Boldewijk, Astrid Belgrave en Romano Krenten. (Amber Kuijs)

Bredase ondernemers helpen statushouder met start eigen bedrijf

  Economie

BREDA - Een fastfood restaurant met gezonde gerechten en een import- en exportbedrijf, bijvoorbeeld in auto’s. Breda kan binnenkort zomaar een aantal nieuwe bedrijven binnen de stadsgrenzen hebben. Opgezet door voormalige vluchtelingen. Het Bredase bedrijf The First Step To begeleidt de ondernemers.


“De laatste anderhalf jaar wist ik niet waar ik moest beginnen, maar een bedrijf zoals dit helpt me goed op weg”, vertelt statushouder Mohammed, die alles heeft achtergelaten in Syrië. “Ik wil graag een gezond fastfood restaurant beginnen. Samen met mijn coach ben ik nu aan het kijken naar een pand en ingrediënten die ik kan gebruiken.”

Woensdagmiddag is het nieuwe pand en het concept van The First Step To gepresenteerd door oprichters Grace Boldewijn, Astrid Belgrave en Romano Krenten. De drie succesvolle ondernemers willen iets creëren waar statushouders samenkomen en hun ervaringen en netwerk kunnen delen. “Deze mensen moeten hier kunnen opbouwen, wat ze in hun thuisland hebben achtergelaten.”

Uit de bijstand blijven
Een beetje hulp kunnen ze wel gebruiken. Want problemen hebben ze al genoeg. Bijvoorbeeld met taal, maar ook om ze wegwijs te maken in de Nederlandse regels voor ondernemers. Businesscoach Hans van Agt is enthousiast over The First Step To, dat ook de administratie doet voor de statushouders. “Dat is om ze te beschermen, het geeft veel minder risico. Vooral met de belasting.”

Het ondernemerschap behoedt de nieuwe Nederlanders voor terugval in de bijstand. “Statushouders hebben vaak minder kansen en leven daarom van een uitkering. Wij willen mensen wel een kans bieden om ze een bedrijf op te laten starten. Ik heb mijn ervaringen op dit gebied verwerkt in dit bedrijf”, legt Boldewijn uit.

“Het doel is een groot netwerk creëren waarin iedereen elkaar vertrouwt en elkaar projecten gunt”, vertelt Grace Boldewijn. Daaraan voegt Astrid Belgrave toe dat alle netwerken worden benut, bijvoorbeeld ook om een geschikte coach te vinden. “Veel contacten vinden we bijvoorbeeld via onze eigen bedrijven, enterprise ambassadors of de rotary, waar je veel mensen leert kennen.”  

Begeleiding
Veel statushouders komen via Hans van Agt, van Businesscoach Breda, terecht bij The First Step To. Van Agt begeleidt de ondernemers in dit project als pilot. “De gemeente wilde kijken of het een optie was om statushouders een eigen bedrijfje laten starten. Ik ben toen begonnen met het begeleiden van tien ondernemers.”

Grace Boldewijn presenteert The First Step To.

De Syriër Samer is via Van Agt bij The First Step To terecht gekomen. Hij wil graag de import en export van auto’s gaan doen naar en vanuit Duitsland. “Ik werkte voor de prins van Dubai, ik heb al m’n contacten nog. Het enige wat ik niet heb, is de kennis over de Nederlandse zakenwereld en daarom ben ik blij met de ondersteuning van The First Step To.”

Coaching
De begeleiding en ondersteuning van The First Step To duurt gemiddeld een jaar. “Bij de een is dit iets korter, bij de andere wat langer”, vertelt Belgrave. Na dat jaar kunnen ze zelf buddy worden en uiteindelijk zelfs coach. Grace legt uit waarom: “De ondernemers hebben dan zelf het volledige traject van the first step gevolgd. Ze weten wat je meemaakt en wat je allemaal tegen kan komen. Daarom zijn ze ideaal als uiteindelijke coach.”

Ahed, afkomstig uit Syrië, vindt de professionele hulp erg fijn. “Mensen zoals Grace en Hans hebben veel verstand van zaken. Ze geven je een hand in het opstarten van je bedrijf. Dit is zo’n mooie en goede kans voor mij.”

Belgrave vertelt dat het nieuwe pand de ondernemers veel motivatie geeft. “Zelfs toen de vloerbedekking nog gelegd moest worden, kwam zij hier al werken. Dat is een mooi en goed teken.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief