Logo bredavandaag.nl
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

City Deal: Verduurzaming van particuliere woningen

  Economie

BREDA - De gemeente Breda heeft een overeenkomst afgesloten waarin zij gaat samenwerken met particulieren die hun woning willen verduurzamen, maar dit niet zelf kunnen financieren. Deze City Deal is de eerste in Nederland op dit gebied.


Paul de Beer (D66), Wethouder Duurzaamheid, heeft maandag zijn handtekening gezet samen met minister Blok (VVD) in Deventer. “Breda wil een duurzame en CO2 neutrale stad zijn”, aldus De Beer. “Verduurzaming van woningen van particuliere eigenaren, kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Maar de hoogte van de investeringen houdt huiseigenaren vaak tegen.”

Deze City Deal ‘Energiebesparing door de markt’ geeft Breda de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe financieringsvormen. De Beer geeft een voorbeeld van zo’n financieringsvorm: “Marktpartijen financieren een renovatie voor woningbezitters vooraf. Vervolgens betaalt de huiseigenaar de investering terug via de gerealiseerde energiebesparing.”

Een van de lopende projecten is de renovatie van 76 woningen in Geeren-Zuid. Vier van deze woningen zijn in particulier bezit. Om ook die bewoners een kans te geven om hun woningen duurzaam te maken, wordt de City Deal ingezet. De gemeente werkt hierbij samen met diverse energiecoöperaties waaronder BRES.

Naast deze City Deal doet Breda ook mee aan de City Deal van Brabantstad ‘Woonconnect/Spark’ en de Brabantse City Deal ‘Nul op de meter’. De gemeente Breda vindt aansluiting op provinciaal- en rijksniveau belangrijk, zodat zij van andere partijen kan leren. Aan de City Deal weken veertien partijen mee, onder andere de provincie Overijssel, het Energiefonds Overijssel, de gemeenten Deventer, Enschede, Zutphen, Lochem, Ede en Breda, werkgeversorganisaties, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief