Logo bredavandaag.nl
Het pand van de Geus op Funda.
Het pand van de Geus op Funda. (Screenshot Funda)

Riant historisch optrekje met 26 kamers in centrum Breda te koop

  Economie

BREDA - 26 kamers, 1125 vierkante meter woonoppervlakte op een perceel van meer dan 16000 vierkante meter. Het is geen landhuis dat te koop staat, maar een historisch pand midden in de stad. Het voormalige onderkomen van De Geus staat in de etalage.


Het moet haast wel een van de grootste historische panden zijn die de laatste in de Bredase binnenstad op de markt is gekomen. Sinds de uitgeverij vorig jaar verhuisde naar Amsterdam zag het er al naar uit dat een nieuwe eigenaar gezocht zou worden. Sinds zondag is het dus zover. Voor 2,35 miljoen euro kun je er je intrek nemen.

Het pand ligt aan de Oude Vest, met nu nog een serie aan parkeerplaatsen voor de deur. Maar dat wordt anders. De gemeente is bezig met herinrichting van de Oude Vest, waarmee de parkeerplaatsen vervallen en er een groenstrook ontstaat.

Het geeft het monumentale pand meteen weer een meerwaarde. Want een monument is het. Het pand aan de Oude Vest 9 bestaat feitelijk uit twee panden die in het begin van de 17e eeuw zijn gebouwd en die in de loop van de jaren zijn aangepast, uitgebreid en verbouwd.

Het pand was in de 19e eeuw als Heer Wijnaendts van Steins Fundatie een bejaardentehuis. Rond 1999 werd het gebouw tot Rijksmonument uitgeroepen. In 2000 startte de nieuwe eigenaar met een volledige restauratie en werd het aangepast voor De Geus. De restauratie vond plaats onder begeleiding van het architectenbureau Rothuizen van Doorn en uitgevoerd door restauratie-aannemer Nico de Bont, zo valt te lezen op Funda. “De restauratie werd in 2004 bekroond met een eervolle vermelding in de categorie Monumenten voor de Architectuurprijs van Breda.”

Het pand combineert klassieke details, zoals ‘visgraatparket in nagenoeg alle ruimtes, lambrisering, gerestaureerde houten balken plafonds, diverse gerestaureerde schouwen met een volledig werkende open haard, vensterluiken, gerestaureerd trappenhuis, originele stenen vloeren in de gangen’ met moderne elementen als een overkapte binnenplaats en airconditioning. 

En mocht je er niet zelf wonen of werken willen combineren? “Voor beleggers of investeerders is er nog een alternatief: de panden verbouwen tot een kleinschalig appartementencomplex”, tipt de makelaar. Wel even een bestemmingwijziging aanvragen bij de gemeente.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief