Michel Andeweg, Scentlinq.
Michel Andeweg, Scentlinq. Wijnand Nijs

Bredaas bedrijf zorgt voor de juiste geur in elk pand

Economie

BREDA - Ondernemers weten als geen ander dat een eerste indruk allesbepalend is. Dat gaat van de keuze voor de juiste kleuren en juiste meubels en de manier waarop personeel gasten aanspreekt. “Maar een geur bepaalt écht de eerste indruk”, weet Michel Andeweg van Scentlinq.

Andeweg opereert met zijn bedrijf vanuit de Inspirium Hospitality Mall, een initiatief van Satelliet Meubelen aan de Haagweg. Daar komen verschillende takken van sport samen, van leveranciers van horecameubilair tot groen voor binnenshuis. En dus geurspecialist Scentlinq.

“Ik ben er eigenlijk bij toeval ingerold”, vertelt de ondernemer. “Ik werkte bij een farmaceutisch bedrijf waar na een overnametraject waar wij in terecht kwamen ineens geen plek voor onze divisie meer was. Toen zag ik plots een advertentie waarin men vroeg naar een verkooptalent bij een bedrijf dat deed in geurmarketing. Dat is het niet geworden, maar het idee liet me niet meer los.”

In 2009 greep Andeweg zijn kans toen Scentlinq Professional Scent Solutions zijn weg zocht in Europa. Hij bemachtigde de licentie voor de Benelux en ging in eerste instantie naast zijn nieuwe verkenningstocht bij een diagnotisiekbedrijf aan de slag. “Toen kreeg ik plots de vraag van Coca Cola of ik de geur van vers gemaaid gras kon leveren. Die afspraak kon alleen overdag, niet tijdens mijn vrije uurtjes, dat deed me in 2010 besluiten er vol voor te gaan en mijn baan op te zeggen en me volledig op geurbeleving te gaan storten.”

'Nooit maskeren'
Maar wat is geurmarketing? Eigenlijk heeft zijn bedrijf twee aparte specialismen. Het creëren van specifieke sfeer en beleving door een luxe geur toe te voegen, maar ook het andere uiterste, het wegnemen van een nare geur. “Een vieze geur bestrijd je niet door er een lekkere geur overheen te mengen”, doceert Andeweg. “Die geur moet je wegnemen. Nooit maskeren! Dat kan al in een half uurtje”, bezweert hij.

Dat lijkt tovenarij, maar dat is het niet, zo legt hij uit. “Een nare geur is niet anders dan een geurmolecuul dat zich hecht aan fijnstof. Mijn leverancier heeft een apparaat ontwikkeld dat door het fijnstof weg te vangen tegelijkertijd ook de geur wegneemt. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld in zorginstellingen heel snel zorgen voor een frisse ruimte als iemand zijn bed of kamer heeft bevuild, of als ergens een putlucht hangt.”

Schoonmaken
Een andere innovatieve toepassing zit in het schoonmaken van de lucht in grote ruimtes. “Daardoor hopen stof, bacteriën en schimmels zich niet op in luchtbehandelingsinstallaties en luchtkanalen. Dat hebben we onder andere uitgebreid getest in een terminal op Heathrow Airport, Canary Wharf en het hoofdkantoor van Sainsbury’s in Londen. Doordat het apparaat van binnen schoon wordt en blijft, verbruikt hij daar zelfs 20 tot 25 procent minder energie.”

Sinds 2010 werkt hij met Scentlinq vanuit Inspirium Hospitality Mall. “Het doel van eigenaar Christan Brouwers is dat de bedrijven elkaar op een unieke manier versterken, het motto is: ‘Mijn vriend wordt jouw vriend’. Op die manier blijven we onafhankelijk en kunnen we voor de klant zijn droom waarmaken.”

Al die bedrijven die op gastvrijheid, interieur en beleving zijn gericht onder één dak zorgen voor soms onverwachte samenwerking. Andeweg vond in Hydrozorg Interieurbeplanting een partner met wie hij een niet van echt te onderscheiden ‘geurplant’ heeft ontwikkeld die momenteel in heel Europa wordt aangeboden onder de naam Decoscent. Dit heeft zelfs geleid tot een joint venture met Hydrozorg.

Verborgen geurcomputer
De Decoscent doet zijn werk op de hoek van het ontwikkellab in het pand. “Kijk, die luxe vaas is het”, wijst hij naar de geurende plantenbak van anderhalve meter hoog. “Je ziet er niks aan, behalve als je goed kijkt. Dan zie je een heel dun slangetje, van waaruit de geur wordt verspreid.”

Het is volgens Andeweg een unieke innovatie. Het geheim zit in de vaas en de luxe kunstdecoratie die door een decorateur van Hydrozorg is gearrangeerd. In de vaas zit de geurcomputer geïntegreerd. “De geurcomputer vernevelt olie die daarna wordt meegedragen op de luchtstroom in een ruimte. Vandaar dat deze bij de deur staat, dan trekt de geur zo de ruimte in.”

Ook al heeft Andeweg al een mooi rijtje klanten, zoals Van der Valk Hotels, Koninklijk Theater Carré, Aston Martin Belgium en alle winkels van Vingino, hij ziet nog voldoende uitdagingen. “In de luchtvaart bijvoorbeeld. De luchtbehandeling in een vliegtuig kan beter. Het is niet voor niets dat we met hoofdpijn en keelontsteking uitstappen na een lange vlucht of dat grondstewardessen bijna flauwvallen van de stank als ze het vliegtuig openen na een vlucht. Dat is mijn volgende droom.”