Logo bredavandaag.nl
Volle bak in de Halstraat.
Volle bak in de Halstraat. (Marcello van Londen)
Koningsdag

Geen buitenfeesten met Koningsdag in binnenstad Breda

  Economie

BREDA - In het Bredase centrum zijn tijdens Koningsdag geen grootse feesten bij buitenpodia. De horeca heeft vrijdagochtend na spoedoverleg besloten de festiviteiten af te gelasten nadat er geen vergoeding kwam voor de te nemen veiligheidsmaatregelen.


Check ook: Wat is er wel te doen met Koningsdag in Breda? 

De horeca vroeg naar eigen zeggen begin december de vergunningen voor buitenactiviteiten als één pakket aan. Daar kwam geen akkoord op. Gemeente en horeca werden het niet eens over de vergoeding voor de beveiligingskosten. "De gemeente noemt dat een subsidie, maar openbare orde is een taak van de overheid", aldus een woordvoerder. "Daarover gaan we wel in discussie nog tijdens het overleg over de evenementennota."

Vrijdagmorgen voerden vertegenwoordigers van de verschillende horecapleinen spoedoverleg “Hier kwam uit dat wij niet op deze korte termijn de beveiliging van het evenement kunnen waarborgen en dus de verantwoordelijkheid niet op ons kunnen nemen.”

De conclusie van ondernemers: “Tot onze grote spijt moeten wij jullie nu meedelen dat er géén vergunningen zijn afgegeven door de gemeente en dat alle buitenfestiviteiten gecanceld moeten worden.”

In een reactie laat burgemeester Paul Depla weten de beslissing zeer jammer te vinden. “We hebben een handreiking gedaan aan horeca. Want vorig jaar hebben we duidelijk gemaakt dat de subsidiëring van de veiligheidsmaatregelen zou stoppen na 2016.”

Depla stelt in een gesprek met horeca te hebben aangegeven dat deze maatregelen desondanks nog een keer zouden worden gesubsidieerd. De extra kosten - volgens de burgemeester onder meer broodjes van de medewerkers en wc's. “Dat kan en wil ik aan niemand uitleggen. Want het is wel gemeenschapsgeld’, aldus Depla. Daarnaast zou het subsidieverzoek ook boven de aanbestedingsnorm liggen, waardoor het verzoek zo niet gehonoreerd kon worden.

De afgelasting van de festiviteiten in de Bredase binnenstad staan los van 538Koningsdag. Dat feest gaat wel gewoon door. Twee jaar terug leek het al eens mis te gaan met het feest op Koningsdag in de binnenstad. Toen dreigde een vergunning roet in het eten te gooien, maar kwam het een week voor het feest toch nog goed.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief